" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Anti-climax voor Oranje

Hiddink maakt laatste rondje

Van onze speciale verslaggevers - PARIJS, maandag
foto's: Rob de Jong en Hans van Tilburg

De goede bedoelingen van Oranje vooraf ten spijt. Het WK eindigde zaterdagavond in het Parc des Princes in een anti-climax voor het Nederlands elftal. De Kroaten werden na de 2-1 overwinning op Oranje naar het erepodium gedirigeerd om de bronzen medaille in ontvangst te nemen. De Nederlandse internationals stonden her en der verzameld op het veld, gewoon met de schoenen in het gras, zonder opgespelde versierselen. De vierde plaats telde niet mee.

Nummer drie eigenlijk evenmin, maar die kregen nog een podium aangereikt door de organisatie om een mooi feestje te vieren voor het oog van de wereld. Zo'n afscheid had Oranje eigenlijk ook verdiend gezien de beleden voetbalfilosofie in Frankrijk. Altijd gericht op de aanval met schoon voetbal, zoekend naar dominantie. In zeven WK-wedstrijden had Nederland altijd meer balbezit dan de tegenstander en was altijd langer dan de opponent op de vijandelijke helft te vinden. Ook tegen Argentinië, Brazilië en Kroatië. "Voetballend waren we de beste. Bijna resulterend in de hoofdprijs", aldus bondscoach Guus Hiddink. "Gezien de commentaren in Nederland en internationaal geloof ik dat we iets hebben neergezet op het WK, waar met bewondering over wordt gesproken."

Hiddink: "Natuurlijk is er teleurstelling over de vierde plaats. Daarbij verliezen we onze ongeslagen status. Maar het is allemaal toch iets anders als je de sfeer vergelijkt met de rouwstemming na de uitschakeling door Brazilië." Voor bijna iedereen was de strafschoppenreeks het einde van het toernooi. Met de beste bedoelingen laadde Oranje zich nog wel op voor het duel tegen Kroatië, vocht bij de achterstand om de gelijkmaker te forceren, maar de overtuiging en gedrevenheid ontbraken.

Zelfs bij Edgar Davids. Hij kon het wel opbrengen om de meegereisde Oranje-fans voor een tweede maal te bedanken en schonk hun z'n shirt. De verschoppeling werd teruggehaald als de verloren zoon en groeide uit tot de held en populairste speler van Oranje tijdens het WK. Davids gedroeg zich en vocht vier weken lang alsof z'n leven ervan afhing. Van zulke spelers houdt het Nederlandse publiek. Het 'Edje bedankt' , wat na afloop uit het Oranje-vak klonk, was daarvoor het bewijs.

Ook bondscoach Hiddink viel iets dergelijks ten deel. Met 'Guusje bedankt' overheerste de positieve gevoelens bij het legioen over de kwalificatie van Nederland als vierde voetballand van de wereld. Natuurlijk baalden de spelers na afloop van het verlies. "Zonde om het zo af te sluiten", aldus Marc Overmars. En Frank de Boer: "Over een paar dagen weet niemand meer wie vierde is geworden, maar iedereen kent de wereldkampioen. Nee, de nummer drie zal ook snel vergeten zijn. Dat is waar."

Hoewel sommige landen zich met een vierde plaats zouden storten in een volksfeest van een week, zullen de mensen in Nederland iets nuchterder reageren. Ook vanwege het verlies tegen Kroatië. Maar uiteindelijk is de vierde plaats toch een uitstekend resultaat om mee thuis te komen. Een stijging van drie plaatsen met stip in vergelijking met vier jaar geleden in Amerika. Eenzelfde sprong over vier jaar in Japan en Zuid-Korea zou de wereldtitel opleveren. Alleen werkt het niet zo simpel in het voetbal.

Prosinecki: 1-0


Nederland - Kroatië 1-2 (1-2). 13. Prosinecki 0-1, 21. Zenden 1-1, 36. Suker 1-2. Scheidsrechter: Chavez (Par). Toeschouwers: 35.000. Gele kaart: Davids, Jonk (Ned), Jurcic, Asanovic, Stanic, Stimac (Kro).
Nederland: Van der Sar; Stam, Frank de Boer en Numan; Zenden, Seedorf, Jonk, Cocu (46. Overmars) en Davids; Bergkamp (58. Van Hooijdonk) en Kluivert.
Kroatië: Ladic; Bilic, Soldo, Stimac en Jurcic; Prosinecki (78. Vlaovic), Boban (86. Tudor), Asanovic en Jarni; Stanic en Suker.

 

Terug naar WK Nieuwspagina

Copyright © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam