" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT="">
 

Lees de columns van Richard Krajicek

Eltingh en Haarhuis completeren zegereeks
Sampras en Novotna kampioenen enkelspel

Jacco Eltingh en Paul Haarhuis hebben hun felbegeerde laatste titel veroverd. Vlak voordat Eltingh vanwege versleten knieën met tennispensioen gaat hebben ze het alsnog voor elkaar gekregen: de zegereeks van de 'Woodies' is doorbroken, de Engelse Open is voor de Dutchies.

Haarhuis vliegt Eltingh in de armen Alles wat er te winnen viel hadden ze al minstens eenmaal gewonnen. Alleen de titel op het 'heilige' gras van Wimbledon konden ze nog nimmer de hunne noemen.

Vier uur en vijf sets kostte het voordat het duo, dat sinds zeven jaar samen speelt, elkaar in de armen kon vliegen (rechts).

De eeuwige tegenstanders, de als tweede geplaatste Todd Woodbridge en Mark Woodforde, waren niet van plan de Nederlanders een feestje kado te doen. Sinds 1992 waren ze in Londen onverslaanbaar geweest. Vorig jaar nog verloor het Hollandse duo de finale van de Australiërs.

Haarhuis en Eltingh met de bokalen Eltingh wilde de US Open, begin september, laten schieten vanwege aanstaand vaderschap. Nu ze in Wimbledon gewonnen hebben heeft hij zich bedacht. Hij gaat alsnog met Haarhuis naar New York om de eerste dubbelspeler in de geschiedenis te worden die alle vier Grans Slams in één jaar wint.

Haarhuis komt niet voor die recordpoging in aanmerking omdat hij de Australische Open miste. Hij gaf voorrang aan de geboorte van zijn zoon Daan. Eltingh won in Melbourne met de Zweed Jonas Björkman.

Het kampioensduo zal komende dinsdag in Marseille de halve finale bijwonen van het WK voetbal. Voetbalbond KNVB beloonde de tennissers met een uitnodiging voor de wedstrijd Nederland-Brazilië.

Paul Haarhuis kreeg het niet voor elkaar om nog een titel binnen te slepen. In het gemengd dubbel verloor hij zondag met partner Caroline Vis de halve finale van het duo Max Mirnyi (WRu) en Serena Williams (VS). De laatsten wonnen daarna de finale van de als vijfde geplaatste Mahesh Bhupathi (Ind) en Mirjana Lucic (Kro).

terug naar boven

Sampras wint vijfde titel na moeizame wedstrijd

Sampras blij, Ivanisevic ontgoocheld Pete Sampras heeft voor de vijfde keer de titel in het heren enkelspel veroverd. Daarmee staat hij op gelijke recordhoogte als Björn Borg. Het was dit jaar bepaald geen makkie, want Ivanisevic wilde - net als Jana Novotna bij de vrouwen lukte - zijn derde finale-optreden dolgraag vergulden.

Sampras had zijn dag niet maar staat niet voor niets al jaren aan de top. Gecombineerd met de gretigheid van Ivanisevic zorgde het vopor een wedstrijd waarbij geen van beiden ook maar een duimbreed toegaf. In perfect evenwicht werd elk bevochten punt gevolgd door fouten, en werden alle fouten gecompenseerd door goed gelukte opzetjes.

Het duurde twee uur en drie kwartier voordat de Kroaat een beetje toegeeflijker werd voor de beste tennisser van de wereld. De kampioen uit Tampa, Florida greep zijn kans onmiddellijk en maakte de vijfde set in een kwartiertje de zijne.

Ivanisevic was bijzonder teleurgesteld dat het hem niet lukte Sampras te verslaan en kon amper de beleefdheid en het geduld opbrengen voor de verplichte ceremonie na de finale. Later vertelde hij dat hij doodmoe was bij de vijfde set, en dat het verliezen hem extra zeer deed omdat Sampras niet op zijn best was. Daardoor, besefte Ivanisevic, had hij nu meer kans op de titel dan ooit.

Sampras had niet eerder vijf sets nodig gehad voor de finale van een van zijn elf gewonnen Grand-Slamtoernooien. Indien hij in september ook de US Open wint, evenaart hij het record van Roy Emerson. Zijn fans zullen terecht tegenwerpen dat Sampras nu al de grootste aller tijden is, want in de hoogtijdagen van Emerson (begin jaren '60) waren de tennisbanen lang niet zo druk bevolkt als nu.

terug naar boven


Driemaal is scheepsrecht voor Jana Novotna

Hertogin overhandigt kampioensschaal Driemaal is scheepsrecht, zei de hertogin van Kent (links) vorig jaar tegen Jana Novotna na de verloren finale tegen Martina Hingis. Vijf jaar geleden barstte de Tsjechische in tranen uit op de schouder van de hertogin, nadat ze ongelukkig verloor van Steffi Graf. De hertogin kreeg gelijk: dit jaar mocht ze eindelijk de kampioensschaal overhandigen aan Novotna.

Met 6-4, 7-6 (7-2) verwees ze de Française Nathalie Tauziat naar de tweede plaats op het grastoernooi in Londen. Jana Novotna, 29 jaar en 9 maanden oud, was als derde geplaatst. Samen met de 30-jarige Tauziat bewees ze dat de "oudjes" in het vrouwentennis nog lang niet hoeven onderdoen voor de aanstormende pubers.

De Tsjechische is de oudste winnares van een Grand Slam sinds de invoering van het professionele circuit in haar geboortejaar 1968. Het leverde haar vandaag 1,35 miljoen gulden op. Tauziat krijgt 675.000 gulden.

Het was de eerste Grand-Slamtitel die Novotna ooit veroverde, in 45 Grand-Slamdeelnames waaronder dertien maal Wimbledon. Op de wereldranglijst passeert ze hiermee Lindsay Davenport en staat ze tweede achter Martina Hingis. Tauziat, die haar 43e Grand Slam speelde, stijgt van vijftien naar tien.

Met Martina Hingis won Jana Novotna ook nog de titel in het dames-dubbelspel. In een spannende driesetter versloegen de gedoodverfde winnaressen het als tweede geplaatste duo Lindsay Davenport (VS) en Natasja Zvereva (WRu): 6-3, 3-6, 8-6.

terug naar boven