" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT="">

De column van Richard Krajicek

De column van Richard Krajicek

Tennis als alternatief

LONDEN, zaterdag - "Aan mijn huldiging twee jaar terug in Den Haag ging een clinic in een kansarme wijk vooraf. Toen ontstond het idee om tennis daarnaar toe te brengen. De jeugd in achterstandswijken heeft nu eenmaal vaak niet de financiële middelen om lid te worden van een tennisclub. Bovendien, en dat is misschien nog wel belangrijker, ligt er een sociale drempel, hoewel de meeste tennisverenigingen in de loop der jaren veel minder elitair zijn geworden. Intussen is de Richard Krajicek Foundation opgericht, waarin sponsors kunnen participeren om dit doel te ondersteunen, en die loopt heel goed.

Ik was best trots toen enkele weken geleden de eerste Playground in de Hondiusstraat in Den Haag werd geopend. De bedoeling is om in de toekomst meer van deze sportterreinen aan te leggen. Sport - en tennis in het bijzonder - zijn een goed alternatief voor het rondhangen op straat. De jeugd ontbeert juist in de achtergestelde buurten mogelijkheden om sport te bedrijven en dan gaan ze toch andere dingen ondernemen, en misschien niet altijd de beste. Sport houdt hen van de straat.

Daar komt bij dat de jongeren moeten luisteren naar een leraar en dat ze hun energie kwijt kunnen in de sport. Daarom heb ik besloten om het tennis, maar ook het voetbal, via de Foundation naar de kansarme wijken te brengen. De eerste finales van 'Wimbledon op straat' werden vorig jaar gehouden op het Spuiplein. Dit jaar deden we dat in de wijk zelf en het was meteen veel drukker. Bovendien was de betrokkenheid groter. Daarom brengt de Foundation de sport naar de wijk.

In eerste instantie is niet het oogmerk om talenten uit te filteren die naar de Nederlandse jeugdopleidingen kunnen doorstoten. Voorlopig is het alleen als sociaal project bedoeld, maar de intentie leeft om talentjes zich verder te laten ontwikkelen. Daarnaast is de Richard Krajicek Stichting in het leven geroepen om jeugdig talent te helpen en te begeleiden op hun weg naar een profcarrière. Ik heb persoonlijke motieven om dat te doen en ben, met nog iemand, de enige geldschieter voor die Stichting.

Op 11 juli heeft in Noordwijk een groot gala voor de jeugd plaats, waarbij een exhibition en clinics worden gegeven. 's Avonds wordt tijdens een groot diner een veiling gehouden ten bate van de Stichting. Ik ben blij dat ik in staat ben om dergelijke projecten op te zetten en financieel te ondersteunen. Tennis heeft mij veel gebracht en op deze wijze kan ik misschien iets terugdoen.

Ik hoef me niet druk te maken over de begeleiding van die projecten. In Nederland zijn uitstekende mensen voor de beide stichtingen aan het werk. De organisatie kan ik hen toevertrouwen. Dat is noodzakelijk, omdat ik al mijn concentratie nodig heb voor Wimbledon.

Mijn tegenstander Nicolas Kiefer is een belofte en wordt in Duitsland al de opvolger van Boris Becker genoemd. Die vergelijking gaat voorlopig mank, want de staat van dienst van Becker, zeker op Wimbledon, is ongekend.

Maar Kiefer heeft veel mogelijkheden om in de voetsporen te treden van Becker, die hier afwezig is. Ik vind dat vreemd. Boris verkeert weliswaar in de nadagen van zijn carrière en is aan het afbouwen, maar hij hoeft op gras voor niemand onder te doen. Hij zou hier een grote kanshebber zijn geweest. Maar iedereen moet natuurlijk zelf weten hoe hij zijn loopbaan afbouwt. Daar hou ik andere ideeën op na.

Richard Krajiceks eerste column
Richard Krajiceks tweede column
Richard Krajiceks derde column
Richard Krajiceks vijfde column