&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">  
Noord-Braband NSF Werkwijzer

Laatst bijgewerkt: maandag 26 juli, 06:15 uur

Column Michael Boogerd: 'De Boog' komt terug

 

McEwen redt eer Rabobank

Ontlading op de eindstreep. Drie weken lang stevende de Rabobank op een debacle af. Kopman Michael Boogerd viel al na twee dagen letterlijk en figuurlijk uit het klassement. Sprinter Robbie McEwen bleek niet opgewassen tegen de grote tenoren Mario Cipollini en Tom Steels. Op de koninklijke aankomst van de Champs Elysées kon hij afrekenen met het vooroordeel dat hij een niet-winnaar is.

In de laatste rit leek een eerste Frans dagsucces even nabij. Laurent Desbiens en Anthony Morin ontsnapten op de plaatselijke omlopen door het hartje van Parijs, maar uitgerekend de Rabobank-ploeg kon de twee terughalen. Daarmee kunnen de Fransen de editie van 1999 naast die van 1926 zetten. De enige twee edities in de geschiedenis van 'La Grande Boucle' waarin de thuisrijders geen rit wonnen.

De Rabo's gokten op Robbie McEwen en daarmee verdienen de renners uit de Nederlandse ploeg toch nog een compliment. Nadat de Australiër drie dagen eerder in Bordeaux zijn ploegmaten nog had verraden door hen te verwijten dat ze geen kaas hadden gegeten van het tactische steekspel en hem totaal niet ondersteunden, beukten ze nu rondes lang op kop van het peloton voor de kleine Australiër.

In de laatste rondes namen de ploegen van Mapei (Steels) en Telekom (Zabel) het heft in handen. Alleen Laurent Brochard kreeg nog even ruimte, maar werd op 600 meter van de streep achterhaald. McEwen zat goed geplaatst achter Zabel en Lars Michaelsen. Met een krachtige jump redde hij de Tour van de Rabobank.