&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">  

De column van 23 juli 1999: Heimwee

Column Michael Boogerd:

'De Boog' komt terug (26 juli 1999)

Michael Boogerd

"Vorig jaar reed ik tien ererondjes over de Champs Elysées. Met mijn vijfde plaats in het eindklassement was ik zeer gelukkig en zat ik te genieten op mijn fiets. Dat gevoel ontbrak. Deze Tour de France moet ik zo snel mogelijk vergeten.

De komende weken ga ik goed eten en veel rusten. Er komen nog een paar Wereldbekerwedstrijden aan en als ik daar weer goed rij, is de deuk in mijn moraal zo weer weg. In augustus wordt de rest van mijn programma vanzelf bekend. Dat ligt aan mijn vorm. De Ronde van Nederland rijd ik zeker. Als ik goed ben, wil ik de Ronde van Spanje rijden om een klassement neer te zetten. Vorig jaar heb ik deze wedstrijd gebruikt om mij voor te bereiden op het Wereldkampioenschap in Valkenburg. Om dat nu weer op te brengen lukt niet, ik denk dat dat voor mij geestelijk te zwaar is. Voor het klassement in de Wereldbeker, waarin ik achter Frank Vandenbroucke op een tweede plaats sta, zal ik volle bak moeten rijden. Daarom kan ik nu nog geen keuze maken. Als ik in de Vuelta mee wil doen, ben ik medio oktober gesloopt. Het WK in Italië en de Ronde van Lombardije kan ik dan vergeten. Een kwestie van keuzes maken.

Positief denken wordt de komende dagen heel belangrijk. Daarmee moet ik mijzelf zien te hervinden. Als dat lukt, ben ik weer het ventje. Tijdens de Tour diende ik als pelotonvulling en dat is niets voor 'De Boog'. Het deed pijn, het was afzien om in de bus door de cols te rijden. Wat had ik moeten doen? Afstappen? Dan had ik nooit geweten wat deze Ronde van Frankrijk was geworden. Na de tijdrit in Metz heb ik nog even gehoopt om er alsnog doorheen te komen. Helaas bleef de vorm uit. Afstappen ligt niet in mijn aard. Dat is de makkelijkste weg. Je kunt overal excuses voor vinden, maar dat doen zoveel renners. Daarmee word je niet de nummer drie van de wereld. In de Tour de France heb ik nog nooit zoveel afgezien als de afgelopen weken. Ik hoop dat ik daarvoor word terugbetaald en dat er hier boven iemand met mij is meegefietst.

De tijdrit van zaterdag heb ik zonder steun gereden. Je wordt niet zomaar 78e. Toch heb ik ten opzichte van Alex Zülle een paar seconden minder verloren. Dat is winst. 'De Boog' komt terug."

Noord-Braband NSF Werkwijzer