13e etappe - 25 juli

Moerenhout komt
net te kort

Koos Moerenhout sprintte mee voor de overwinning, maar werd zesde. De zege ging naar Daniëlle Nardello

Heel even was er een wrijving tussen de renners van de Rabobank en TVM-Farm Frites. Een ouderwetse rel in het Nederlandse kamp. De renners van Priem waren kwaad dat de Rabo's als een van de eersten na de staking van vrijdag de koers vervolgden. Zaterdag volgden enkele boze blikken, daarna omarmden de renners elkaar weer.

In de etappes tussen de Pyreneeën en de Alpen toonden de Nederlanders zich van voren. Desondanks had Rabo-ploegleider Adri van Houwelingen niet de illusie dat zijn jongens konden winnen. "We weten dat onze ploeg het van deze tussenritten moet hebben. Dat we steeds vertegenwoordigd zijn, is een teken dat we attent rijden. Van Moerenhout vind ik het al knap dat hij erbij zit."

Koos Moerenhout op kopIn de rit door de Vaucluse ging Koos Moerenhout in de aanval. Op de Col de Murs (tweede categorie) hoefde de debutant niet te lossen tussen kleppers als Andrea Tafi en Stéphane Heulot. In Carpentras, waar de indrukwekkende Mont Ventoux niet in het parcours werd opgenomen, toonde Nardello zich met miniem verschil de snelste in de sprint. Moerenhout was kansloos.

"Ik had de pech dat er twee renners van Mapei mee vooruit waren", verklaarde de Zuid-Hollander. "Daardoor was demarreren zinloos. Met deze ontsnapping heb ik echter het gelijk van de ploegleiders aangegeven. Ik voel me in deze Ronde zelfs nog sterker worden, heb betere benen dan bij de start in Dublin. Verleden jaar heb ik progressie geboekt door de Vuelta uit te rijden, hier krijg ik weer meer macht in de benen."


Dertiende etappe, Frontignan-la-Peyrade - Carpentras: 1. Nardello (Ita/MAP) 196 km in 4.32.46 (43,113 km/u), 2. Garcia-Acosta (Spa/BAN), 3. Tafi (Ita/MAP), 4. Heulot (Fra/FDJ), 5. Jemison (VSt/POS), 6. Moerenhout (Ned/RAB), 7. Ivanov (Rus/TVM) 2.27, 8. Roscioli (Ita/ASI) 2.43, 9. Simon (Fra/GAN), 10. Den Bakker (NED/RAB), 11. Zabel (Dui/TEL) 2.51, 12. Barthe (Fra/CAS), 13. O'Grady (Aus/GAN), 14. Turicchia (Ita/ASI), 15. Backstedt (Zwe/GAN), 16. Spezialetti (Ita/RIS), 17. Hincapie (VSt/POS), 18. Farazijn (Bel/LOT), 19. Verheyen (Bel/LOT), 20. Hamburger (Den/CSO), 34. Boogerd (Ned/RAB), 51. Van Bon (Ned/RAB), 93. Jonker (Ned/RAB), 109. Vierhouten (Ned/RAB) 11.56, 129. De Jongh (Ned/TVM) 14.06, 132. Knaven (Ned/TVM), 138. Blijlevens (Ned/TVM), 141. Voskamp (Ned/TVM), 147. en laatste Nazon (Fra/FDJ). Niet gestart: Laukka (Fin/LOT).