11e etappe - 22 juli

Boogerd klimt
naar top-vijf

De guillotine is weer opgepoetst en valt elke dag met een geweldige klap naar beneden. Maar de revolutie moet nog beginnen. In de Tour de France regeert Jan Ullrich nog steeds met harde hand. Alleen Marco Pantani had het lef om in de Pyreneeën de handschoen op te pakken. Zijn offensief kreeg op het Plateau de Beille een waardige beloning. De troon van Jan Ullrich wankelde echter geen moment. Ook Michael Boogerd manifesteerde zich weer eens als de kroonprins van het vaderlandse cyclisme. De kopman van de Rabobank rukte op naar de vijfde plaats in het algemeen klassement.

Boogerd, Ullrich, JulichHet einde van zijn opmars lijkt nog niet in zicht. Op het slopende Plateau de Beille reed de Hagenaar een bekeken koers. Zonder ogenblikkelijk te reageren op tempoversnellingen van Ullrich en vooral Pantani handhaafde hij zich in de groep met Ullrich. Boogerd: "Ik heb geen moment om mij heen gekeken. Op de streep kan de balans veel gemakkelijker worden opgemaakt. Nu is Olano à la casa, dat gaat goed. Deze etappe was een mooi vervolg op de eerste Pyreneeënrit. Ik heb niet geleden. Als je goed rijdt, is pijn fijn. Met deze vierde plaats heb ik nu echt mijn eindexamen afgelegd. Vanaf nu hoor ik bij de top. Zelfs als ik een keer een slechte dag krijg. Eerlijk gezegd ga ik daar niet meer van uit. De afgelopen jaren zakte ik in de Pyreneeën door het ijs. Nu sta ik vijfde in het algemeen klassement. De top-tien was mijn doel. Als ik zo kan blijven groeien, moet er nog iets veel mooiers mogelijk zijn."

Marco PantaniTerwijl Boogerd tevreden in de ploegleidersauto dook, bleef de guillotine naar beneden vallen. Abraham Olano stapte, dicht bij huis, gedesillusioneerd af. De gevolgen van een valpartij op de Aubisque in de etappe van dinsdag maakten een einde aan zijn ambities. Bjarne Riis nam voorgoed afscheid van zijn status als kopman. Het is uitgesloten dat de Deense veteraan (34) ooit nog een keer de Tour wint. Op het Plateau de Beille viel hij definitief door de mand. De komende anderhalve week mag Riis de rol van wegkapitein weer op zich nemen.

Jan Ullrich kan een steuntje in de rug goed gebruiken. In de finale reed de rossige Duitser lek en verloor hij een halve minuut. Met behulp van zijn ploegmakkers raasde 'Ulli' terug naar voren. Even reageerde hij op een demarrage van Marco Pantani. Al snel drong bij Ullrich echter het besef door dat in het hooggebergte niemand bestand is tegen de versnellingen die 'Il Elefantino' uit zijn pezige benen kan stampen. "Ik wilde Ullrich al veel eerder aanvallen", verklaarde Pantani, "maar op dat moment reed hij lek. Toen heb ik op hem gewacht. Ik wil alleen op een sportieve wijze winnen. Helaas is dat dit jaar erg moeilijk. Festina is weg, ik ben met Jalabert de enige die iets tegen Ullrich durft te ondernemen. Op dit moment is het algemeen klassement echter een utopie. Na mijn overwinning in de Giro d'Italia ben ik mentaal te vermoeid om Ullrich echt in gevaar te brengen. Op Les Deux Alpes krijg ik mijn volgende kans. Tot nu toe tellen alleen de etappes, maar als ik in de Alpen even de kans krijg om Ullrich uit het geel te rijden, is hij aan de beurt."

Een dergelijk scenario houdt Telekom-manager Godefroot voor onmogelijk. Vorig jaar won zijn kopman met een gênante overmacht de rit naar Arcalis en veroverde hij de gele trui. Die hij tot Parijs niet meer afstond. Hoewel het wedstrijdverloop door het wegvallen van Festina verlamd lijkt, begint het weer een meer en meer beslissende rol te spelen. Na de regen en de kou van de eerste week wordt het peloton dagelijks getrakteerd op temperaturen van dertig graden en hoger. "Wie in deze hitte te veel of te weinig eet en drinkt, betaalt de tol", voorspelde Patrick Jonker. "Dat geldt ook voor Jan Ullrich. Het is een gekke Tour, ik voel het elke dag. De ene na de andere renner valt weg. Maandag komen de Alpen. Als Ullrich op de Galibier een slechte dag heeft, kan hij in één klim de Tour de France verliezen. Een dag later wacht de Madeleine. Ik kijk ernaar uit. Op die cols kan ik weer lekker voor Michael werken."

Na de rustdag van vandaag staat er de komende dagen een glooiend parcours op het programma voordat de Alpen aan de beurt zijn. "Daar hebben wij minder angst voor dan voor de afgelopen twee etappes", vergeleek Rabobank-ploegleider Theo de Rooy. "De Galibier en de Madeleine verteert Michael doorgaans goed. Daar heeft hij echt geen schrik van. Hij moet zijn krachten goed blijven verdelen en binnen zijn beperkingen blijven rijden. Wie weet wat dan nog mogelijk is? Voorlopig willen wij echter van deze successen genieten. Leon van Bon heeft een rit gewonnen en 'Boogie' staat op een voortreffelijke vijfde plaats in het algemeen klassement. Dit pakt niemand ons meer af."

Een schitterende positie in een Tour de France die eigenlijk nog moet beginnen. Zonder Virenque, Dufaux, Zülle, Brochard, Olano en Francesco Casagrande trekt het circus morgen verder. De guillotine reist mee.


Elfde etappe: Luchon - Plateau de Beille: 1. Pantani (Ita/MER) 170 km in 5.15. 27 (32, 334 km/u), 2. Meier (Zwi/COF) 1.26, 3. Julich (VSt/COF) 1.33, 4. BOOGERD (Ned/RAB), 5. Piepoli (Ita/SAE), 6. Escartin (Spa/KEL), 7. Rinero (Fra/COF), 8. Ullrich (Dui/TEL) 1.40, 9. Livingston (VSt/COF) 2.01, 10. Casero (Spa/VIT) 2.03, 11. Jalabert (Fra/ONC), 12. Beltran (Spa/BAN), 13. Baranowski (Pol/USP) 2.53, 14. Serrano (Spa/KEL), 15. Leblanc (Fra/PLT), 16. Di Grande (Ita/MAP) 2.58, 17. Madouas (Fra/LOT), 18. Merckx (Bel/PLT) 3.16, 19. Blanco (Spa/VIT) 3.35, 20. Salmon (Fra/CSO), 36. JONKER (Ned/RAB) 5.56, 43. MOERENHOUT (Ned/RAB) 7.51, 68. DEN BAKKER (Ned/RAB) 12.30, 118. VAN BON (Ned/RAB) 25.38, 119. VOSKAMP (Ned/TVM), 132. DE JONGH (Ned/TVM) 27.22, 134. VIERHOUTEN (Ned/RAB), 135. KNAVEN (Ned/TVM), 138. BLIJLEVENS (Ned/TVM), 149. en laatste Michaelsen (Den/TVM) 35.38.