10e etappe - 21 juli

Ullrich weer in geel

Bijna dertig jaar geleden, op 14 juli 1969, kreeg een zekere Eddy Merckx het in de Pyreneeën op zijn heupen. De Belg kon zich destijds op de Tourmalet niet bedwingen en ging onvervaard in de aanval. Na een solo van 130 kilometer won hij met acht minuten verschil. 'De kannibaal' was geboren. In de tiende Tour-etappe diende Jan Ullrich zich gisteren aanmerkelijk minder uit te sloven dan zijn illustere voorganger. Schijnbaar moeiteloos heroverde hij zijn gele trui. In zijn kielzog stoomde Michael Boogerd door het Zuid-Franse hooggebergte, waar de Tour iets van zijn grandeur terug kreeg.

Niet door het weinig spectaculaire wedstrijdverloop, dat pas op de slotklim in alle hevigheid losbarstte. Het wegvallen van Festina heeft de verzamelde oppositie aanmerkelijk verzwakt. Daarbij kan Jan Ullrich ook nog eens een beroep doen op zijn ploeg. Zonder al te diep in de reserves te tasten, overleefde de Tour-favoriet bij uitstek vermaarde reuzen als de Aubisque, de Tourmalet en de Aspin. Ondertussen nam de Duitse superster een grote groep op sleeptouw en mochten de Fransen urenlang hun hoop vestigen op Cédric Vasseur. De GAN-renner was vanaf de Aubisque in de aanval. Nadat hij bij de eerste ravitaillering gezelschap had gekregen van Massi en Elli, beiden Casino, leek een stunt in zicht. Totdat Jan Ullrich het op zijn heupen kreeg. Op Ullrich en Boogerd zij aan zijdrie kilometer van de top van de Peyresourde was het geduld van de Telekom-vedette op. Stampend op de pedalen werd de achtervolgende groep uitgedund. Hamburger, Olano en Jalabert, die al eerder vergeefs in de aanval was gegaan, moesten passen. Michael Boogerd kon wel volgen: "Ik heb een hekel aan tempoversnellingen, Ullrich ook. Hij rijdt één tempo en wie dat niet kan volgen, die valt af. Daar hoorde ik gelukkig niet bij."

Op een paar kilometer van de top van de Peyresourde bleek het tempo voor Marco Pantani nog te laag te liggen. 's Werelds beste klimmer ging even staan en weg was hij. Helaas was de winnaar van de Giro net te laat in de achtervolging gegaan. Rodolfo Massi kreeg hij niet meer in het vizier.

Met ruim een halve minuut voorsprong arriveerde de Italiaan in zijn eentje in finishplaats Luchon. Na de aankomst van Pantani legde Michael Boogerd fraai beslag op de derde stek. Tegelijkertijd rukte hij op naar de zevende plaats in het algemeen klassement. Vandaag kan de Nederlands kampioen weer aan de bak. De finish van de elfde etappe ligt op het Plateau de Beille op een hoogte van 1747 meter. Een ideale gelegenheid voor Pantani om in ieder geval één rit te winnen.

De Italiaanse smaakmaker zal nauwlettend door Jan Ullrich in de gaten worden gehouden. "Wij zijn weer net zo goed als vorig jaar", vergeleek de titelverdediger. "Het was niet mijn hoofddoel om hier het geel te veroveren, maar om iedereen te laten zien dat wij ondanks alle kritieken de baas zijn. Pantani mocht zijn gang gaan. Door mijn eigen tempo te blijven rijden, heeft hij nauwelijks tijdwinst kunnen boeken. Dat geeft veel vertrouwen."

Ook het optreden van Michael Boogerd smaakte naar meer. In de aanloop naar de Pyreneeën werkte 'Boogie' een behoorlijke tijdrit af, maar verkeerde hij in onzekerheid over zijn klimcapaciteiten. De eerste confrontatie met de cols leverde echter een dikke voldoende op en smaakte naar meer. Ook bij Rabobank-ploegleider Theo de Rooy: "In de klassiekers waren diverse vedetten nog hun wintervet aan het verteren toen Michael al de sterren van de hemel reed. Daarom, als er één renner is die hiervan goed kan herstellen is hij het wel. Voor de Tour de France hoopten wij op een plaats in de top-tien. Ik mag het niet hardop zeggen, maar stiekem beginnen wij aan de top-vijf te denken."

Gepast optimisme. Al ruim een jaar timmert Michael Boogerd aan de weg. Vorig jaar begon zijn opmars in de Dauphiné Libéré waar hij vierde werd in de koninginnerit en de einduitslag. Na zijn Nederlandse titel werd de Hagenaar 16e in het algemeen klassement van de Tour de France. Dit seizoen zijn de doelen aanmerkelijk hoger ingeschaald. Met een vijfde plaats in Luik-Bastenaken-Luik en een vierde in de Amstel Gold Race bewees de Hollandse klassementsrenner ook op het klassieke terrein uit de voeten te kunnen. Na het uitstekende voorjaar nam hij vijf weken rust en begon de voorbereiding op de Tour, die tot nu toe op rolletjes verloopt. Met zijn derde plaats in de daguitslag en zevende in het algemeen klassement is de Ronde van Frankrijk voor Michael Boogerd nu echt begonnen. Niet met hetzelfde geweld als waarmee Eddy Merckx iedereen in de vernieling reed. Wel met dezelfde overtuiging.

• De 10e etappe van de Tour de France veroorzaakte een ravage in het peloton. Maar liefst zeventien coureurs haalden de finish niet. De Nederlandse afvaardiging kwam wel op tijd binnen. TVM-Farm Frites verloor Laurent Roux. Ook voor de klassementsrenners Casagrande en Buenahora is de Ronde van Frankrijk ten einde.

Tiende etappe, Pau - Luchon: 1. Massi (Ita/CSO) 196,5 km in 5.49.40 (33,717 km/u), 2. Pantani (Ita/MER) 0.36, 3. Boogerd (Ned/RAB) 0.59, 4. Julich (VSt/COF), 5. Di Grande (Ita/MAP), 6. Jiminez (Spa/Ban), 7. Escartin (Spa/KEL), 8. Ullrich (Dui/TEL), 9. Robin (Fra/USP), 10. Piepoli (Ita/SEA),11. Leblanc (Fra/PLT), 12. Riis (Den/TEL), 13. Nardello (Ita/MAP) 1.58, 14. Livingston (VSt/COF), 15. Serrano (Spa/KEL), 16. Baranowski (Pol/USP), 17. Meier (Zwi/COF), 18. Hamburger (Den/CSO), 19. Casero (Spa/VIT), 20. Olano (Spa/BAN), 54. Moerenhout (Ned/RAB) 12.27, 73. Den Bakker (Ned/RAB) 22.41, 81. Jonker (Ned/RAB), 125. De Jongh (Ned/TVM) 31.43, 133. Knaven (Ned/TVM), 134. Voskamp (Ned/TVM), 135. Blijlevens, 147. Vierhouten (Ned/RAB), 148. Van Bon (Ned/RAB), 151. en laatste Baldato (Ita/RIS).
Uitgevallen: Fagnini (Ita/SAE), Caruso (Ita/RIS), Contreras (Col/KEL), Garcia (Spa/VIT), Buenahora (Col/VIT), Shefer (Kaz/ASI), Bianchi (Ita/ASI), Gaumont (Fra/COF), Casagrande (Ita/COF), Scirea (Ita/SAE), Roux (Fra/TVM), Moncassin (Fra/GAN), Kirsipuu (Est/CSO), Bruyneel (Bel/ONC), Konitsjev (Rus/MER), Casagranda (Ita/RIS), Magnien (Fra/FDJ).