8e etappe - 19 juli

Eindelijk Franse feestdag

Van onze speciale verslaggevers - MONTAUBAN, maandag
foto: EPA

Een week nadat 'Les Bleus' heel Frankrijk op zijn kop zetten en twee dagen nadat Richard Virenque het land in diepe rouw dompelde, was er weer feest in 'la douce France'. Het peloton gaf zeven renners de vrijheid en de monsterontsnapping van meer dan honderd kilometer werd voor de Fransen beloond met de ritzege voor aanvaller Jacky Durand en de gele trui voor Laurent Desbiens. De eerste successen voor het thuisland in de 85e editie van 'La Grande Boucle'.

Jan Ullrich had het voor de start al aangekondigd; in de vlakke etappes voor de Pyreneeën zouden er geen onnodige krachten worden verspeeld om de gele trui te verdedigen. De ontsnapping na 85 kilometer van zeven ongevaarlijke renners was ideaal voor de Duitser en dus kregen de durfals de vrijheid. In de laatste kilometer reageerde Andrea Tafi op een demarrage van Eddy Mazzoleni en moest zodoende de sprint van de groep aantrekken. Van 300 meter ging de Italiaanse kampioen al aan, maar in de laatste tien meter werd hij door Jacky Durand nog gepasseerd.

Jacky DurandOndanks de 38 graden wilde Durand niet in de schaduw staan. De tweevoudig Frans kampioen won de Ronde van Vlaanderen al eens na een ontsnapping van 210 kilometer. "De glooiende omgeving van de Dordogne en de Tarne ligt me", verklaarde Durand. "Ik heb al eens een Tour-rit gewonnen in Cahors en had voor vandaag stoute plannen. Toen ik enkele drinkbussen voor mijn kopmannen Hamburger en Elli had gehaald kwam ik op kop van het peloton te zitten. Ik zag dat de meeste renners geen drank meer hadden, terwijl ik goed bevoorraad was. Daarom ben ik in de aanval gegaan. De hitte heeft me geholpen."

De gele trui kon Durand niet over nemen. Die was voor Laurent Desbiens. Verleden jaar nog een omstreden ritwinnaar in Perpignan, nadat de Oekraïner Sergei Utchakov volgens velen ten onrechte werd gediskwalificeerd voor onreglementaire sprinten. "Ik heb twee etappes uitgekozen voor een ontsnapping, Brive en Montauban. Vrijdag controleerden de ploegen van de sprinters de rit, nu kregen we de vrijheid. Met het geel ben ik heel blij. Een etappe-zege had ik al, dit maakt mijn relatie met de Tour compleet. Ik hoop tot de Pyreneeën de leiderstrui te verdedigen. In de bergen zal ik weer gaan werken voor onze kopmannen Casagrande en Julich. Zij hebben een goede tijdrit gereden en zijn kandidaten voor een podiumplaats in Parijs."

Achtste etappe, Brive-la-Gaillarde - Montauban: 1. Durand (Fra/CSO) 190,5 km in 4.40.55, 2. Tafi (Ita/MAP), 3. Sacchi (Ita/PLT), 4. Mazzoleni (Ita/SAE), 5. Desbiens (Fra/COF), 6. Laukka (Fin/LOT), 7. Gaumont (Fra/COF) 1.34, 8. Zabel (Dui/TEL) 7.45, 9. Ivanov, 10. Svorada (Tsj/MAP), 11. Nazon (Fra/FDJ), 12. McEwen (Aus/RAB), 13. Verheyen (Bel/LOT), 14. Van Hyfte (Bel/LOT), 15. Barthe (Fra/CSO), 16. Simon (Fra/GAN), 17. Leonardo Guidi (Ita/PLT), 18. Hamburger, 19. Voigt (Dui/GAN), 20. Spezialetti, 44. Boogerd, 46. Vierhouten, 63. Moerenhout, 108. Voskamp, 109. Knaven, 111. De Jongh, 117. Van Bon, 129. Den Bakker, 156. Jonker, 168. Blijlevens, 170. en laatste Bongioni (Ita/ASI) 20.50. Te laat binnen: Pistore (Ita/RIS), Rincon (Col/VIT).