5e etappe - 16 juli

Bella Italia in maffiose sprint

De maffia van de sprintwereld meldde zich aan het einde van de vijfde Touretappe. Mario Cipollini voelt zich er wel in thuis. Zonder angst en het juiste moment kiezend veroverde hij zijn eerste Tour-buit. Enkele minder prettige woorden van de Duitser Erik Zabel nam de Italiaan voor lief.

De sprinters zien de tijdrit en de bergen naderen in de Tour. Dan zijn hun dagen voorlopig voorbij. Er was dus voor een aantal prijsvechters haast bij om hun Tour in elk geval geslaagd te krijgen. Cipollini, Minali en Zabel stonden voor donderdag nog op nul zeges. Voor de vierde keer in de 85e Tour mochten de waaghalzen op topsnelheid - rond de zeventig in het uur - proberen het wiel als eerste over de lijn te drukken. Druk was het dan ook in Chateauroux en leuk ging het er niet aan toe.

Vorig jaar zetten de sprinters de Tour op z'n kop met de meest gevaarlijke capriolen en tal van straffen. Donderdag aan het einde van de vijfde rit verloren opnieuw enkele krachtpatsers de controle over hun spieren. In het gedrang dreigde de groene trui van Svorada naadloos aan te klampen bij het roodgele van de Est Kirsipuu. De laatste nam het niet en deelde een kopstoot uit. Hij ging zelf onderuit, sleurde de Italiaan Martinello mee en over diens fiets dook Jeroen Blijlevens. De Nederlander bleef heel, Martinello liep een bekkenbreuk op.

Spektakel dus. Een kopstoot is zo'n beetje in elke sport verboden, behalve in de Tour. De jury deklasseerde Kirsipuu en Svorada, die daardoor zijn groene puntentrui aan de Duitser Erik Zabel verloor. ,,Drie overtredingen en dan is het de Tour uit'', zei de Nederlandse juryvoorzitter Martin Bruin over het voorval. Hij was nog even fijntjes over de gebeurtenissen in de sprint op de hoogste gesteld door Blijlevens. ,,Anders hadden we de beelden ook wel bekeken'', zei de Hagenaar.

Cipollini bleef eindelijk eens overeind. In Ierland en woensdag in Cholet, waar Blijlevens won, kwakte hij tegen het asfalt. Het mooie kapsel zat steeds in de war, van de uitdagende kleding was niet meer over dan een smoezelig uitgaanstenue vol gaten.

,,Ik ben niet nerveus geworden door de valpartijen. Het was steeds slecht weer'', zei hij na zijn dertiende seizoenszege. Cipollini is gematigder geworden, heeft zelfs het doel voor het eerst Parijs te halen. Overigens roept de Italiaan dat elk jaar, maar dit keer schijnt het hem ernst te zijn. Het groen zegt hem niet zoveel. ,,De afgelopen dagen had ik niet de kracht me in de tussensprints te melden. Ik wil er in Parijs nog bij zijn. Na vier etappes in de Giro, kan de Tour ook nog heel mooi worden.'' Na vijf keer te zijn uitgevallen, heeft hij nog wel zin in wat gooi- en smijtwerk.

De sprint had tot gevolg dat O'Grady zijn gele trui behield. ,,Een dag vol problemen. Gelukkig heb ik niets aan mijn val overgehouden. De ploeg heeft alles gegeven om me in het geel te houden.'' De Australiër van GAN heeft zeven seconden voorsprong op de Amerikaan Hincapie, ook een sprinter. Tot zaterdag bij de tijdrit kunnen de sprinters hun gang gaan.

Vijfde etappe, Cholet - Chateauroux: 1. Cipollini (Ita/SAE) 228,5 km in 5.18.49 (43,002 km/u), 2. Zabel (Dui/TEL), 3. Mengin (Fra/FDJ), 4. Ferrigato (Ita/VIT), 5. Gaumont (Fra/COF), 6. McEwen (Aus/RAB), 7. Hincapie (VSt/USP), 8. Fabrizio Guidi (Ita/PLT), 9. Moncassin (Fra/GAN), 10. Bongioni (Ita/ASI), 11. Magnien (Fra/FDJ), 12. Michaelsen (Den/TVM), 13. Djavanian (Rus/BIG), 14. Di Grande (Ita/MAP), 15. O'Grady (Aus/GAN), 16. Sivakov (Rus/BIG), 17. Aldag (Dui/TEL), 18. Teterioek (Kaz/LOT), 19. Casero (Spa/VIT), 20. Minali (Ita/RIS), 26. VOSKAMP (Ned/TVM), 27. BOOGERD (Ned/RAB), 98. KNAVEN (Ned/TVM), 124. DEN BAKKER (Ned/RAB), 162. MOERENHOUT (Ned/RAB), 174. VIERHOUTEN (Ned/RAB), 177. BLIJLEVENS (Ned/TVM), 178. DE JONGH (Ned/TVM).

Uitgevallen: Garcia Rodriguez (Spa/VIT).