1e etappe - 12 juli

Sportieve revanche voor Steels

De enige smet op zijn ongeschonden blazoen werd met een machtige sprint uitgewist. De eerste de beste kans werd door Tom Steels aangegrepen om sportieve revanche te nemen op zichzelf. Verleden jaar maakte de Belgische kampioen de fout van zijn leven door in Marennes in de volle sprint een bidon naar 'plaaggeest' Frédéric Moncassin te werpen. Met tranen in de ogen kreeg de anders altijd faire sprinter te horen dat hij uit koers werd gezet. Een jaar en een dag na dato kon hij weer lachen.

Met gebalde vuisten passeerde de sprinter van Mapei nipt voor Erik Zabel en Rabo-sprinter Robbie McEwen de streep. Een verlossend gebaar na alle ellende. "Dit is een enorme genoegdoening", gaf hij aan. "Die affaire heeft toch een jaar door mijn hoofd gespookt. Alleen met een ritoverwinning in de Tour kon ik alles van mij afzetten en aan het grote publiek laten zien dat ik een van de snelste sprinters ben. De eerste vogel was meteen raak."

Tom SteelsWederom werd er nerveus gekoerst en ontsierde een massale valpartij op tien kilometer van de streep de rit rond de Ierse hoofdstad. Mario Cipollini, Sergei Utchakov en Erik Dekker waren de belangrijkste slachtoffers. "Gelukkig was de laatste kilometer een lange rechte weg die lichtjes bergop liep en stond de wind op kop", vervolgde Steels. "Daardoor konden er uit de achterhoede weinig renners capriolen uithalen. Ik heb mijn sprint op Zabel afgestemd en wist dat ik me zo lang mogelijk moest verbergen. Pas in de laatste honderd meter heb ik aangezet."

Jeroen Blijlevens kwam wel te vroeg op kop. Aan de linkerzijde van de weg voelde hij bij aanvang van de sprint de stugge wind en liet hij zich iets terugvallen. "Daardoor raakte ik ingesloten en was ik kansloos", gaf hij eerlijk aan. "Een fout. Natuurlijk was het ook jammer dat Utchakov, die mij in de laatste kilometer moet loodsen, viel. Maar als je verliest moet je niet naar excuses gaan zoeken. Ik heb nog kansen tot in Parijs."

Eerste etappe, start en finish in Dublin:

1. Steels (Bel/MAP) 180,5 km in 4.29.58 (40,116 km/u), 2. Zabel (Dui/TEL), 3. McEwen (Aus/RAB), 4. Fagnini (Ita/SAE), 5. Minali (Ita/RIS), 6. Moncassin (Fra/GAN), 7. Gaumont (Fra/COF), 8. Traversoni (Ita/MER), 9. Simon (Fra/GAN), 10. Svorada (Tsj/MAP), 11. Nicolas Jalabert (Fra/COF), 12. Laurent Jalabert (Fra/ONC), 13. Martinello (Ita/POL), 14. Hincapie (VSt/CSO), 15. Kirsipuu (Est/CSO), 16. O'Grady (Aus/GAN), 17. Bongioni (Ita/ASI), 18. Brochard (Fra/FES), 19. Djavanian (Rus/BIG), 20. Magnien (Fra/FDJ), 21. Blijlevens (Ned/TVM), 22. Vierhouten (Ned/RAB), 63. Boogerd (Ned/RAB), 69. Moerenhout (Ned/RAB), 74. De Jongh (Ned/TVM), 78. Knaven (Ned/TVM), 102. Den Bakker (Ned/RAB), 141. Voskamp (Ned/TVM), 165. Jonker (Ned/RAB), 175. Van Bon (Ned/RAB), 189. en laatste Dekker (Ned/RAB) 8.19.