Proloog - 11 juli

Boardman wervelend mysterie

In de 'picture gallery' van Dublin Castle is uitsluitend plaats ingeruimd voor de allergrootsten. Zaterdagavond keken Ierlands roemruchte graven, baronnen, hertogen en markiezen uit de 19e eeuw vanaf de wand naar een superkampioen, een Engelsman nota bene. Chris Boardman flikte andermaal zijn kunstje op het 5,6 kilometer lange traject door het centrum van Dublin. Hoewel drie weken geleden het resultaat van een gezondheidstest slecht uitviel, wist hij zich voor 110 procent te motiveren voor de proloog. Met een voorsprong van 4 seconden op 'El Nuevo Campeon' Abraham Olano toonde zelfs een zieke Boardman aan dat hij op zijn specialiteit een klasse apart is.

Chris Boardman

Een uur na de huldiging waren de emoties van zijn gezicht te lezen. Voorzichtig nam hij plaats op de zetel, staarde met droeve blik voor zich uit en gaf uitleg over zijn prestatie. Over zijn zege was hij tevreden, maar andermaal toonde hij zich een 'mistery man' door de aard van zijn ziekte te verzwijgen. Alleen in een column in de Engelse krant The Observer gaf Boardman verleden week aan dat zijn testosterongehalte schrikbarend laag was. "Het gehalte van mijn vier jaar oude zoontje is zelfs hoger, daardoor kan ik moeilijk herstellen van zware inspanningen", schreef hij. Na zijn proloog-overwinning wilde hij daar niet verder op ingaan en sprak hij raadselachtige taal.

Klopt het dat je onlangs slecht nieuws hebt gekregen?

Boardmann: "Ja."

Is het ernstig?

"Ja."

Kun je er iets meer over vertellen?

"Nee."

Waarom niet?

"Het is een persoonlijke kwestie, meer wil ik er niet over zeggen."

En dus sprak de kopman van Gan alleen over zijn superprestatie. Door weer en wind toegejuicht door dik honderdduizend dolenthousiaste Ieren raffelde hij het traject met een gemiddelde snelheid van 54,193 kilometer per uur af. "Dit is echt een verrassing", antwoordde hij welgemeend. "Geen moment heb ik gedacht dat ik hier kon winnen. Tijdens mijn trainingen op de wielerbaan van Manchester zag ik aan mijn hartslag dat de conditie niet optimaal was. Misschien is dat wel mijn voordeel geweest. Nu ben ik zonder stress van start gegaan. Ik kijk wel waar het schip strandt, was mijn gedachte. Dat maakt deze overwinning speciaal."

In het bruisende Dublin regende het voor het eerst in tien jaar op 11 juli. "Daardoor was de voorbereiding heel moeilijk. Bij het verkennen van het parcours ben ik nooit met de volle snelheid door de bochten gegaan. Tijdens de wedstrijd ook niet, omdat de weg nog nat was. Desondanks heb ik me heel goed voorbereid. Al als amateur heeft een psycholoog mij verteld dat het belangrijk is om elke meter van het traject in je hoofd te hebben. Als ik mijn ogen dicht doe kan ik de 5,6 kilometer nu nog probleemloos voor me zien, terwijl ik normaal niet eens in staat ben om de verjaardagen van mijn kinderen te onthouden. Eigenlijk is dat triest."

Verder speculeren wilde Boardman niet. "Mijn Tour, nee, mijn seizoen is eigenlijk nu weer geslaagd. Ooit dacht ik dat ik de Tour kon winnen, nu weet ik wel beter. Ik kan me beter richten op een recordaantal overwinningen in de proloog. Bernard Hinault was vijf maal de beste in de ouverture van de Tour, dat betekent dat ik nog twee keer moeten winnen."

Daarna stond hij weer stil bij de realiteit van de dag. Het geluk om in de 'yellow jersey' door het Ierse land te fietsen staat echter in schril contrast met zijn persoonlijke problemen. "Ik wil deze overwinning opdragen aan mijn vrouw", zei hij tot slot met gedempte toon. "Zij heeft het de laatste tijd ook heel moeilijk."

Uitslag proloog:
1. Boardman (GBr/GAN) 5,6 km in 6.12 (54,395 km/u), 2. Olano (Spa/BAN) 0.04, 3. Laurent Jalabert (Fra/ONC) 0.05, 4. Julich (VSt/COF), 5. Moreau (Fra/FES), 6. Ullrich (Dui/TEL), 7. Zülle (Zwi/FES) 0.07, 8. Dufaux (Zwi/FES) 0.09, 9. Tsjmil (Bel/LOT) 0.10, 10. Ekimov (Rus/USP) 0.11, 11. Andreu (VSt/USP), 12. Casero (Spa/VIT), 13. Heulot (Fra/FDJ), 14. Virenque (Fra/FES) 0.12, 15. Nicolas Jalabert (Fra/COF), 16. Brochard (Fra/FES), 17. KNAVEN (Ned/TVM), 18. Cipollini (Ita/SAE) 0.13, 19. Dekker (Ned/RAB), 20. Di Grande (Ita/MAP), 29. Jonker (Ned/RAB) 0.17, 52. Van Bon (Ned/RAB) 0.22, 69. Moerenhout (Ned/RAB) 0.25, 72. Boogerd (Ned/RAB), 77. Blijlevens (Ned/TVM), 79. Den Bakker (Ned/RAB) 0.26, 89. Voskamp (Ned/TVM) 0.27, 156. Vierhouten (Ned/RAB) 0.39, 157. De Jongh (Ned/TVM).