Minali bluft Zabel af

PARIJS, maandag -
Op de koningsboulevard werd de beste sprinter gekroond. Nicola Minali toonde zich in een schitterende massasprint de beste voor Erik Zabel. Verrassend eindigde Henk Vogels (23) als derde in de sprint, nog voor Jeroen Blijlevens. Daarmee sloot de Nederlandse Australiër zijn eerste Tour de France af op een schitterende wijze en nam hij al een voorproefje op zijn verjaardag, die hij donderdag in Haarlem viert.

"Deze derde plaats is ongelooflijk", jubelde de GAN-belofte. "Maar eerlijk gezegd ging ik voor de eerste plaats. Voor mij telt alleen de overwinning. De rest is bijzaak."

In de tradities die de Tour de France kent, hoort een massasprint op de Champs Elysées. Een gevecht over de breedte met ongekende snelheden. Een duel waarop ook Jeroen Blijlevens zich helemaal had gefixeerd. Na de eerste vlakke week kwam de Brabander al tot de conclusie dat hij veel te laat op gang kwam. Gisteren zat hij niet goed gepositioneerd, waardoor de TVM-renner weer werd geklopt. In dat opzicht had Minali meer ervaring. In de kleine ruimte vond de lepe Italiaan nog een gaatje. Aan de linkerzijde van de weg tussen de boarding en Erik Zabel vond de sprinter van Batik een halve meter. Genoeg voor een krachtsexplosie op de elf en om de te vroeg op kop gekomen Zabel nog te passeren.

Het jeugdige talent Vogels kwam er op de mooiste boulevard van de wereld achter dat hij nog meer kwaliteiten bezit dan hij zelf beseft. In de voorjaarsklassiekers denderde de blonde TGV over de kasseien. In zijn eerste Tour werkte hij in de eerste week optimaal voor Chris Boardman en Cédric Vasseur, overleefde hij probleemloos de bergen en moest hij gisteren op een door vikinghelmen beheerste Champs Elysées de sprint aantrekken voor Fréderic Moncassin. De oud-winnaar van Olympia's Toer trok echter zo hard door dat zijn Franse kopman er niet overheen kwam en hij zelf een fraaie ereplaats behaalde.

Eenentwintigste etappe, Disneyland - Parijs: 1. Minali (Ita) 149,5 km in 3.54.36 (38,200 km/u), 2. Zabel (Dui), 3. Vogels (Aus), 4. Blijlevens, 5. Hincapie (VSt), 6. McEwen (Aus), 7. Aus (Let), 8. Loda (Ita), 9. Gaumont (Fra), 10. Sörensen (Den), 11. Traversoni (Ita), 12. Moncassin (Fra), 13. Baffi (Ita), 14. Rodrigues (Por), 15. Sciandri (Ita), 22. Den Bakker, 32, Virenque, 34. Olano, 35. Boogerd, 39. Ullrich, 43. Breukink, 45. Pantani (Ita), 48. Dekker, 55. Casagrande (Ita), 68. Escartin (Spa), 70. Hoffman, 71. Riis (Den), 78. Dufaux, 83. Jimenez (Spa), 88. Conti (Ita), 100. De Vries, 108. Voskamp, 123. Jonker, 134. Knaven, 139. en laatste Pierobon (Ita) 3.07.