Traversoni lacht laatst

DIJON, zaterdag - Als een Siamese tweeling passeerden zij de streep. Het toppunt van verbroedering in het keiharde gevecht getiteld Tour de France. In Dijon was het duel om de etappezege scherper dan de plaatselijke mosterd. Bart Voskamp en Jens Heppner waren in de hoofdstad van de Bourgogne aan elkaar gewaagd. De TVM-renner was net iets sneller, maar werd door de jury tot de orde geroepen. Voskamp week een fractie eerder van zijn lijn af, waarop Heppner onmiddellijk reageerde. Na uitvoerige bestudering van de finishbeelden werden beiden gediskwalificeerd en kreeg Mario Traversoni de eerste plaats in zijn schoot geworpen.

Op de meet viel Bart Voskamp van het ene in het andere uiterste. Juichend hield hij zich vast aan de hekken en analyseerde de sprint: "Heppner is beresterk. Ik moest gokken met de elf. Hij viel tegen mij aan. Ik had geen andere keus en ben doorgereden. Het risico om te vallen, daar stond ik niet bij stil."

Waarna hij achter het erepodium de beslissing van de jury afwachtte. "Verdomme, verdomme", stamelde de TVM-renner toen zijn jobstijding wereldkundig werd gemaakt. "Dit kan niet, dit kan echt niet. Zes juryleden, die nooit hebben gefietst, nemen een beslissing waarmee de wielersport belachelijk wordt gemaakt. Ik heb drie weken Tour achter de rug en ben niet meer dan vijf centimeter van mijn lijn afgeweken. Niemand kan nu nog rechtuit sprinten."

Tour-directeur Leblanc deelde de kritiek: "Na Marennes en Perpignan is dit de derde keer dat een etappewinnaar wordt gediskwalificeerd. Een slechte zaak voor de Tour. Iedereen heeft gezien dat er hier niets aan de hand was. Voskamp en Heppner zijn door de jury veel te zwaar gestraft. Voor het eerst als Tour-directeur bekritiseer ik de jury."

Ook Jens Heppner kon, overmand door emoties, nauwelijks uit zijn woorden komen: "Ik dacht dat deze sprint net op de grens was, net op de grens." Op dat moment klom Mario Traversoni op het erepodium. De Italiaan werd onthaald op een hels fluitconcert.

De veel te zware sanctie van het jurykorps was van hetzelfde niveau als de politie-agent die op de snelweg een bekeuring uitdeelt omdat de maximum-snelheid met een kilometer is overschreden. Een sanctie die bij TVM veel meer pijn deed dan bij Telekom, dat met Zabel en Ullrich al vijf keer heeft gescoord. Vanaf het begin van de 19e etappe was de equipe van Cees Priem met drie man voorin te vinden. Van Petegem, Knaven en Voskamp demarreerden praktisch vanuit het vertrek, waarna al snel een kopgroep van vijftien man ontstond. Met Sörensen en Dekker was ook de Rabobank sterk vertegenwoordigd. Gestaag werd de voorsprong uitgebouwd. Al snel werd duidelijk dat de ritwinnaar uit de kopgroep zou komen.

Zoals het hoort, nam Bart Voskamp in de finale het initiatief. Jens Heppner reageerde als enige. In de daaropvolgende jacht smeet Rolf Sörensen met zijn krachten, maar waren er te veel linkmiechels die in de resterende dertig kilometer weigerden mee te werken. Voskamp en Heppner bleven weg en voerden in de straten van Dijon een smakelijke sprint op. Een show waarvoor alleen de jury weinig begrip kon opbrengen.

Negentiende etappe, Montbéliard - Dijon: 1. Traversoni (Ita) 172 km in 4.03.17 + 0.26 (42,419 km/u), 2. Simon (Ita), 3. Saligari (Ita), 4. Henn (Dui), 5. Ekimov (Rus), 6. Bourguignon (Fra), 7. Dekker (Ned), 8. Knaven (Ned), 9. Oetsjakov (Oek), 10. Voskamp (Ned) 4.03.17 gedeklasseerd, 11. Heppner (Dui) gedeklasseerd, 12. Van Petegem (Bel) 0.26, 13. Sörensen (Den) 0.30, 14. Pretot (Fra) 0.37, 15. Vasseur (Fra) 17.57, 48. Boogerd (Ned), 54. Den Bakker (Ned), 81. De Vries (Ned), 96. Breukink (Ned), 125. Blijlevens (Ned), 126. Hoffman (Ned), 127. Jonker (Ned), 139. en laatste Gaumont (Fra).

Ploegenklassement, dag: 1. TVM 12.10.43, 2. Telekom 17.31, 3. Rabobank 18.01.