Lot uit loterij

FRIBOURG, woensdag - In tegenstelling tot de filosofie van de hoofdsponsor komen de hoofdprijzen met de regelmaat van de klok uit de hemel vallen. In Parijs-Roubaix wreef iedereen in zijn ogen toen Frederic Guesdon op de piste de verzamelde elite verraste. Sindsdien is de Fransman niet meer van deze aarde en vergeleek hij zichzelf in l'Equipe met niemand minder dan Bernard Hinault. Of Christophe Mengin over dezelfde arrogantie beschikt, wordt de komende dagen duidelijk. In Fribourg stond de Frans kampioen veldrijden alleen op de finishfoto en was het tweede grote succes van La Française des Jeux een feit.

Op de boulevard de Pérolles begon toen het grote wachten op Bjarne Riis en Michael Boogerd. De Deen werd gistermiddag op de Col de la Croix geveld en verspeelde zijn vierde plaats in het algemeen klassement. Waarna de uitgelekte belangstelling van Mapei voor Michael Boogerd de gemoederen verhitte. Geïrriteerd reageerde de Rabobank-renner op valse insinuaties als zou hij een spelletje spelen. Smerige beschuldigingen aan het adres van een op en top sportman, die al vanaf de Amsterdam RAI Dernyrace op indrukwekkende wijze aan de weg timmert. Met Danny Nelissen en Leon van Bon voerde Boogerd in de Mokumse binnenstad een show op om van te watertanden.

Daarna vertrok de Hagenaar naar de Alpen en werd hij de absolute smaakmaker in de hoog aangeschreven Dauphiné Libéré. In de tijdrit over 45 kilometer verloor hij slechts een halve minuut op werelduurrecordhouder Chris Boardman. Een paar dagen later liep bij de volgkaravaan het water in de mond toen 'Boogie' op de Izoard brutaal wegreed bij Virenque. Dankzij zijn klasse en koersinzicht eindigde hij uiteindelijk als vierde. Een dikke week later hielp hij Patrick Jonker aan de eindzege in de Route du Sud en werd hij gedecideerd Nederlands kampioen. Een sterke periode, waarin hij zich ook naast de fiets profileerde als een buitengewoon gedreven renner, die zich persoonlijk verantwoordelijk voelt voor de positie van de Nederlandse wielersport. Een tak die zit te schreeuwen om topprestaties.

Michael Boogerd levert die al weken, hetgeen de belangstelling aanwakkerde. Daarom was het niet meer dan logisch dat de Nederlands kampioen zwaar geïrriteerd reageerde: "Ik kan er toch niets aan doen dat er voor mij interesse is", vroeg hij zich hardop af? "Ik heb nog een contract bij Raas en ga na de Tour eerst met hem om de tafel zitten. Daarna kijk ik verder. Maar ondertussen kunnen er altijd mensen voor mij informeren?"

In Fribourg arriveerde Boogerd in dezelfde groep als Bjarne Riis. De onttroonde Tour-winnaar kreeg op de Col de la Croix te kampen met een zware inzinking. Koren op de molen van de oppositie. Onmiddellijk begonnen de ploegen van Olano en Pantani gas te geven. In Fribourg kreeg Bjarne Riis zes minuten aan zijn broek. Het is nog maar de vraag of de Telekom-renner Parijs haalt. Na de 17e etappe van vandaag wacht morgen de gevreesde rit naar Montbeliard. Onderweg krijgt het peloton eerst de ruim twintig kilometer lange klim naar de top van de Grand Ballon te verteren, waarna ook nog eens de Ballon d'Alsace moet worden beklommen.

Overmorgen kan gele-truidrager Jan Ullrich zich definitief gaan opmaken voor zijn intocht in Parijs. Op de Col de la Croix werd de Duitser getroffen door een lichte inzinking. "Door de koele dranken en het warme weer heb ik last van mijn maag. Op de Col de la Croix brak mij dat even op. Gelukkig kon ik weer terugkeren in de kopgroep. Elke dag rij ik hier tegen mijn limiet. Wat zal ik blij zijn als ik de Eiffeltoren zie."

De komende dagen kan de jonge kopman van Telekom alvast wennen aan de Duitse gekte. Met name in de etappe van morgen wordt in Montbeliard een ware Duitse invasie verwacht. Voor Jan Ullrich kan het feest niet snel genoeg beginnen.

Zestiende etappe, Morzine - Fribourg: 1. Mengin (Fra) 181 km in 4.30.11 (40,194 km/u), 2. Vandenbroucke (Bel), 3. Virenque (Fra), 4. Pierobon (Ita), 5. Dufaux (Zwi), 6. Casagrande (Ita), 7. Olano (Spa), 8. Bölts (Dui), 9. Pantani (Ita), 10. Rodrigues (Por), 11. Ullrich (Dui), 12. Totschnig (Oos), 13. Escartin (Spa), 14. Heulot (Fra), 15. Jimenez (Spa), 24. Boogerd 6.12, 44. De Vries 21.55, 58. Knaven, 82. Voskamp, 87. Hoffman, 103. Breukink, 111. Dekker, 125. Jonker, 127. Den Bakker, 142. Blijlevens, 143. en laatste Simoni (Ita). Afgestapt: Zarrabeitia (Spa), Gianetti (Zwi), Djavanian (Rus), Jaermann (Zwi), Delrieu (Fra).

Ploegenklassement, dag:
1. Festina 13.30.33, 2. Telekom, 3. Banesto, 9. Rabobank 34.19, 14. TVM 50.02.