Oetsjakov 'vergooit' kansen in tumultueuze eindsprint

De tussenpaus predikte de vrede, de dissident sprak over oneerlijkheid en Frans chauvinisme. Met een opgeheven hoofd sprak Bjarne Riis over zijn troonsafstand. De Deen heeft waarschijnlijk slechts een jaar op de troon gezeten. De jonge kroonprins Ullrich nam eerder dan verwacht in Arcalis de troon over. Wie nog een relletje in de Duitse formatie ver- wachtte kwam bedrogen uit. De commotie van de dag ontstond pas bij de finish, waar mindere goden zich druk maakten om de dagzege. Sergej Oetsjakov werd wegens onregelmatig sprinten gediskwalificeerd, waardoor Laurent Desbiens de ritzege in de schoot geworpen kreeg.

De media stortte zich voor het vertrek op een knus plein in het hectische Andorra op de Duitse formatie. Waar andere renners zich in de belastingvrije staat roerden om parfum, kleding, horloges, zonnebrillen en cd's te kopen, moesten de Telekom-renners uitleg geven. Horden journalisten bogen zich om de ploegleiderswagen, waar Walter Godefroot met een brede glimlach alle aanvallen over een breuk tussen Ullrich en Riis in zijn team afweerde. "Er is dinsdagavond aan tafel niet over de tactiek van de komende dagen gesproken", verklaarde de Belgische ploegleider. "Iedereen is slim genoeg om na het lezen van het klassement te weten dat Ullrich de nieuwe nummer 1 is. Wij gaan zijn gele trui op dezelfde manier verdedigen, zoals we dat verleden jaar bij Riis deden. Na het diner ben ik nog bij Riis op de kamer geweest. Hij vertelde mij: 'Walter, er is geen discussie. Ullrich is de sterkste.'"

Na een nachtje slapen, dacht Riis bij de start toch ook weer aan zijn eigen kansen. "De Tour duurt nog lang en de Alpen-etappes zijn zwaar", verklaarde de Deen aan de wagen, waar de zeer ontspannen en kalm ogende Ullrich werd belaagd. "Ullrich kan nog een slechte dag hebben. Het belangrijkste is dat de Tour-zege in de 'familie' blijft. Nu hebben we twee troeven. Ik denk dat er in de Alpen nog drie kanshebbers voor de Tour-overwinning overblijven. Dat zijn Ullrich, Virenque en ik. Olano verspeelt bergop te veel tijd."

Riis prijst zijn jonge ploegmaat. "Wanneer Ullrich in deze vorm blijft rijden, heb ik er geen moeite mee om in dienst van hem te rijden. Hij torent hoog boven iedereen uit. 'Ulli' hoeft zich geen zorgen te maken dat hij gevaar vanuit zijn eigen ploeg kan verwachten. Ik ga alleen in de aanval wanneer dat geen bedreiging voor zijn gele trui is. Mijn vorm is nog niet zo goed als verleden jaar, maar ik voel dat ik elke dag sterker word."

In de overgangsrit naar het Spaans georiënteerde Perpignan kwam Riis andermaal in de problemen en was er van enige progressie weinig te merken. Op veertig kilometer van de streep reed de Deense beer te ver van achteren en toen er een breuk in het peloton ontstond liep hij andermaal veertig seconden achterstand op. Pas na een kilometerslange achtervolging kon die kloof worden overbrugd.

Op dat moment reden TVM en Rabobank in de achtervolging op een negen man sterke kopgroep. De ploeg van Priem wilde andermaal Jeroen Blijlevens in stelling brengen. Tot zestien kilometer voor de streep draaiden zij razendsnel op kop van het peloton. Daarna ging het licht uit. "We zaten er helemaal doorheen", verklaarde Maarten den Bakker. "Ik had gehoopt dat andere ploegen ons initiatief zouden steunen, maar zowel Gan als Telekom gingen te laat in de achtervolging. Dit is balen. Voor deze etappe kreeg ik een vrije rol om in de aanval te gaan. Desondanks heb ik weer voor Blijlevens moeten werken."

De aanvallers werden gisteren beloond. Bij de Rabobank gokte men op een snijdende demarrage van Rolf Sörensen in de laatste kilometers. "In de bewuste kopgroep van negen waren wij niet vertegenwoordigd", legde Erik Breukink uit. "Daarom hebben we de TVM'ers geholpen. Rolf Sörensen had sterke benen. Alleen sprong hij niet met de goede groep mee."

Het succes was weggelegd voor het trio Carlo Finco, Sergej Oetsjakov en Laurent Desbiens. Het leek een saaie overgangsetappe te worden, totdat Oetsjakov in de sprint van zijn rechte lijn afweek. Desbiens moest op vijftig meter van de kalklijn inhouden en was daardoor kansloos. Voordat Oetsjakov zijn handen zegevierend in de lucht stak, tekende Desbiens al met zijn linkerarm protest aan. "Ik heb niet eens op het antwoord van de jury gewacht", verklaarde Desbiens. "Zo zeker was ik dat Oetsjakov gediskwalificeerd zou worden. De jury heeft de enige juiste beslissing genomen."

• Gerrit de Vries noemde de deklassering van zijn ploegmakker Sergej Oetsjakov diefstal. Ook al had de Fries de eindsprint tussen de Oekraïner, Finco en Desbiens zelf niet gezien. Oetsjakov was als eerste de streep gepasseerd, voor de Fransman en de Italiaan. ,,We zijn bestolen'', was de impulsieve reactie van De Vries. ,,Ook al heb ik het zelf niet gezien.'' Het spontane commentaar van de Fries is te begrijpen, want een dagprijs zou voor de ploeg van Polti een flinke pleister op de wonde zijn voor het falen van kopman Luc Leblanc.

Ronde van Frankrijk. Negende etappe, Andorra - Perpignan: 1. Desbiens (Fra) 192 km in 5.05.05, 2. Finco (Ita), 3. Oetsjakov (Oek), 4. Moncassin (Fra) 0.18, 5. Zabel (Dui), 6. Traversoni (Ita), 7. Baldato (Ita), 8. Andreu (VSt), 9. Baffi (Ita), 10. Pierobon (Ita), 11. Aus (Est), 12. Blijlevens (Ned), 13. Tsjmil (Mol), 14. McEwen (Aus), 15. Dekker (Ned), 63. Boogerd, 65. Den Bakker, 111. Breukink, 119. De Vries, 139. Hoffman, 140. Voskamp, 144. Knaven 1.29, 153. Jonker 2.22, 161. Nelissen 4.25. Opgave: Kokorin (Rus), Brognara (Ita), Anti (Fra).

Ploegenklassement, dag:
1. MG,
2. Cofidis,
3. Polti,
4. US Postal 0.18,
5. GAN,
6. Rabobank,
16. TVM.