Blijlevens krijgt zege 'cadeau' van jury

MARENNES, zaterdag - De oesterparty werd wreed onderbroken, glazen witte wijn sneuvelden, even was het dorpje Marennes aan de Atlantische Oceaan wereldnieuws. Niet Erik Zabel werd na bestudering van de beelden door de jury aangewezen als winnaar van de zesde etappe, maar Jeroen Blijlevens. In de ogen van het college had de Duitser een kopstoot uitgedeeld. Naast Zabel waren de druiven ook zuur voor Tom Steels. De Belgische heer verloor in de laatste meters van het oergeweld zijn zelfbeheersing en smeet woedend zijn bidon in de richting van collega Moncassin. Een actie die hij met uitsluiting van de koers moest bekopen.

Daar waar de Ronde van Frankrijk voor de sprinter van Mapei ten einde is, kan Jeroen Blijlevens met veel vertrouwen aan het komende weekeinde beginnen. Met de steun van zijn ploeggenoten werd 'Jerommeke' in een zetel naar Marennes geloodst. In de meest turbulente spurt van deze Tour gebeurde van alles. De sprintende massa bewoog zich van links naar rechts op de smalle finishboulevard. Slaan, duwen, trekken, kwakken. Alles leek mogelijk. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, werd Erik Zabel gehuldigd. Een beslissing waar de jury op terugkwam, waarna de TVM-sprinter als etappewinnaar werd aangewezen.

Volgens het communiqué van de jury werd Zabel bestraft voor onregelmatig sprinten en terugverwezen naar de laatste plaats in het dagklassement. De vedette van Telekom waste zijn handen in onschuld: "Iedereen heeft kunnen zien dat ik met mijn handen aan het stuur heb gesprint. Ik ben mij van geen kwaad bewust."

In het hoekje van de permanence keek Erik Zabel somber voor zich uit. "Ik begrijp hier helemaal niets van", fluisterde hij. "Het was een wilde sprint. Op vierhonderd meter voor de streep kreeg ik een 'zwiep' van Cipollini. Daardoor moest ik naar de linkerzijde van de weg uitwijken. De ruimte was klein, maar ik kon nog tussen twee renners door. Volgens de jury heb ik daarbij een kopstoot aan Moncassin uitgedeeld. Ik kan er me niets van herinneren. Ben me nergens van bewust. Eerlijk niet. Ik zal een protest indienen en wil samen met de jury de videobeelden bestuderen."

Terwijl het kanon van Telekom verder ging met uithuilen, ging Jeroen Blijlevens in de bus helemaal uit zijn dak. "Dit is geweldig. Op een kilometer van de streep kwam ik in botsing met Cipollini. Wij raakten allebei uit balans. Mijn goede positie was ik even kwijt nadat ik met de steun van de ploeg uitstekend werd gelanceerd. Even ben ik kwaad geweest dat ik geklopt was door Zabel. Nu ben ik enorm opgelucht."

Het humeur van Tom Steels was aanmerkelijk minder zonnig. Met de tranen in zijn ogen analyseerde de Belgische sprinter de laatste meters van de dramatische zesde etappe: "Mijn reactie is niet goed te keuren. Voor de derde keer in deze Tour kreeg ik met een snelheid van zeventig kilometer per uur een kwak. Hier wordt gesprint op leven en dood. Als je dat zelf zo vaak meemaakt, is het logisch dat je uiteindelijk een keer je zelfbeheersing verliest. Vandaag kreeg ik een beuk van Moncassin waardoor ik helemaal uit balans raakte en mijzelf wonder boven wonder op de fiets heb gehouden. Dat was echt een mirakel. Uit woede heb ik mijn bidon naar het hoofd van Moncassin gesmeten. Ongepast, maar in het heetst van de strijd kan zoiets gebeuren. Zelfs in het beste gezin wordt wel eens met een bord gegooid. Dat ik gedeklasseerd ben, is normaal. Maar dat de Tour de France, waar ik mij zoveel van had voorgesteld, nu voorbij is, dat is hard, erg hard. Zeker omdat Moncassin zich na de streep bij mij verontschuldigde. Hij kreeg een kwak van Baldato. Mapei heeft een protest ingediend. Dat is niet aanvaard. Wat een trieste dag."

De sensationele ontknoping paste uitstekend in het beeld van de rit naar de Franse kust. Nadat het peloton met een alternatieve route een blokkade tegen kernafval ontweek, stond het wedstrijdverloop geheel in het teken van valpartijen. In Marennes klaagden zeker tien coureurs over lichamelijk leed. Pas op twaalf kilometer van de aankomstplaats vond een hergroepering plaats, waarna het peloton met een zinderende snelheid richting de kust denderde. Met behulp van zijn ploeggenoten werd Blijlevens 'gebracht'. Toch kwam hij net dat beetje te kort om Erik Zabel in een rechtstreeks duel te verslaan.

Na al het tumult van vandaag kreeg Blijlevens dan nog zijn eerste overwinning. Al smaakt het zoet van de overwinning beter wanneer hij fier met twee handen in de lucht over de streep gaat.

Zesde etappe Le Blanc - Marennes: 1. Blijlevens (Ned) 217,5 km in 5.58.09 (36,437 km/uur), 2. Abdoesjaparov (Oez), 3. Traversoni (Ita), 4. Minali (Ita), 5. Moncassin (Fra), 6. McEwen (Aus), 7. Baldato (Ita), 8. Nazon (Fra), 9. Strazzer (Ita), 10. Simon (Fra), 11. Genty (Fra), 12. Cipollini (Ita), 13. Moreau (Fra), 14. Chanteur (Fra), 15. Mengin (Fra); 62. Dekker, 75. Boogerd, 86. Den Bakker, 106. Jonker, 113. Hoffman, 118. Knaven, 123. Zabel (Dui), 124. Steels (Bel), 142. Breukink 0.48, 150. De Vries, 159. Nelissen, 187. Voskamp 1.31, 188. Van Bon, 192. en laatste Aus (Est) 5.38.

Dagploegenklassement:

1. GAN 17.54.27, 2. Lotto, 3. La Française des Jeux, 4. Mutuelle de Seine-et-Marnes, 5. Big Mat Auber, 7. Rabobank, 9. TVM.

Jongerenklassement, dag:

1. Traversoni 5.58.09, 2. McEwen, 3. Nazon (Fra), 4. Vogels (Aus), 5. Van Hyfte (Bel), 14. Boogerd;