Cedric Vasseur ziet lange ontsnapping beloond

LA CHATRE, vrijdag - In de zomer van 1970 zat in het noorden van Frankrijk een hoogzwangere vrouw aan de radio gekluisterd. Tussen Ciney en Felsberg was haar man bezig de Tour de France op zijn kop te zetten. Alain Vasseur reed 79 kilometer voorop, werd virtueel leider in het algemeen klassement totdat een kannibaal met de naam Eddy Merckx ingreep. De voorsprong van Vasseur werd teruggebracht tot anderhalve minuut. In de sprint van het peloton versloeg Walter Godefroot de Italiaan Marino Basso. Gistermiddag zat de familie Vasseur voor de tv te genieten van hun zoon Cedric. Met een monsterlijke solo over 147 kilometer trad hij in La Chatre in de voetsporen van zijn vader. Omdat Eddy Merckx ook allang voor de tv zit en Mario Cipollini genoeg uit de publiciteitsruif heeft gegeten, mocht de ploeggenoot van Henk Vogels als bonus ook nog eens de 'maillot jaune' overnemen.

Een daverend succes voor de GAN-ploeg, die op zoek is naar een hoofdsponsor voor het komende seizoen. In diverse tijdritten nam Chris Boardman een paar overwinningen voor zijn rekening. De rest van de equipe moest genoegen nemen met ereplaatsen. Hoe dicht winst en verlies bij elkaar liggen, ondervond Frédéric Moncassin in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, waarin hij door tactische blunders twee keer naast de hoofdprijs greep.

Met de gele trui van Chris Boardman na diens overwinning in de proloog en de stunt van Vasseur kan de Tour de France voor GAN nu al niet meer kapot. Gezien de kloof met de concurrentie moet de Fransman in staat zijn tot maandag de leiderstrui te verdedigen.

Op weg naar La Chatre profiteerde Vasseur optimaal van de apathie, die het peloton teisterde. De angst om voor andere ploegen de kastanjes uit het vuur te halen, was groter dan de drang om zelf een rit te winnen. Ook bij TVM, dat weigerde om voor de tweede dag in successie de achtervolging in te zetten. Ondertussen komen de Pyreneeën voor Jeroen Blijlevens steeds dichterbij. "Samen met de ploeg van Minali hebben wij drie man laten rijden. Meer renners opofferen is zinloos. De andere renners kan ik veel beter gebruiken voor de laatste kilometers. Daar ging het woensdag fout. Wat heb ik eraan als TVM het gat dichtrijdt en ik in de finale alleen zit?"

Blijlevens krijgt nog drie kansen op weg naar het Zuid-Franse hooggebergte. Daar begint voor Telekom het tweede gedeelte van de Tour de France. Gisterochtend bij het ontbijt gaf Erik Zabel zijn ploeggenoten een snipperdag. "Woensdag hebben zij uitstekend werk voor mij verricht", aldus de winnaar van Milaan-Sanremo. "Ik kon het niet afmaken en greep naast de gele trui. Met Riis en Ullrich als klassementsrenners in de ploeg is het verstandig om zuinig met de krachten om te gaan."

Het duel binnen Telekom om het kopmanschap barst maandag los. In het algemeen klassement staat Ullrich er het best voor en is daarmee de sterkste kandidaat om in Loudenvielle de gele trui aan te trekken. Hoewel de Duits kampioen nog steeds beweert voor Riis te gaan werken, is dat zeer de vraag. De Duitse media laten geen kans voorbij gaan om de eenheid binnen de equipe van Walter Godefroot te ondermijnen. Daarbij is Riis een Deen en zitten er zes Duitsers in zijn ploeg. De enige Oostenrijker, Georg Totschnig, verklaarde gisteren: "Na de Pyreneeën weet iedereen in de ploeg waar hij aan toe is." Op de vraag of Totschnig voor Riis dan wel Ullrich gaat rijden, antwoordde hij veelbetekenend: "Dat maakt mij niets uit."

Bjarne Riis gaat er vanuit dat hij zo sterk is dat een conflict over het kopmanschap kan worden vermeden: "In de Ronde van Zwitserland was ik in het hooggebergte veel sterker dan Ullrich. Daar heb ik zelfs een paar keer op hem gewacht. Ik kijk uit naar de Pyreneeën."

De ploegleiding is minder zelfverzekerd getuige een reactie van Telekom-ploegleider Rudy Pevenage: "Iedereen heeft het over Riis en Ullrich. Maar ik hoor niemand over Olano en Luttenberger. Zij zitten elke dag te fluiten in het peloton en zijn net zulke grote favorieten."

Het is inderdaad opmerkelijk hoe gemakkelijk de Spanjaard en Rabobank-Oostenrijker zich voorin handhaven. In de laatste twintig kilometer op weg naar La Chatre probeerde de ploeg van Theo de Rooy de concurrentie te verrassen door geheel onverwacht op kop te gaan rijden op het moment dat Vasseur al met een been op het erepodium stond. "Er kwamen donkere wolken aan en de wind werd sterker. Luttenberger zat voorin. Met de wind op kop hoopten wij op waaiers. Elke seconde is meegenomen", verklaarde Michael Boogerd.

Over Cedric Vasseur als gele-truidrager maakte niemand zich zorgen. Het is alleen de vraag wanneer hij onttroond wordt. Maar zelfs dan zal zijn familie niet echt rouwig zijn om dit verlies. Om het familiefeestje extra luister bij te zetten kreeg Cedric Vasseur ook nog eens een knoert van een camembert als bonus. De prijs voor de meest strijdlustige renner, die voor een dag in de voetsporen van zijn vader mocht treden.

Vijfde etappe, Chantonnay - La Châtre:
1. Vasseur (Fra) 261,5 km in 6.16.44 (41,647 km/u),
2. O'Grady (Aus) 2.32,
3. Cabello (Spa),
4. Artunghi (Ita),
5. Meinert-Nielsen,
6. Bourguignon (Fra),
7. Gougot (Fra),
8. Cueff (Fra),
9. Zen (Ita),
10. Hamburger (Den),
11. Agnolutto (Fra), 12. Cipollini (Ita) 3.24, 13. Zabel (Dui), 14. Fagnini (Ita), 15. Moncassin (Fra), 33. Van Bon, 37. Dekker, 73. Knaven, 78. Boogerd, 93. Jonker, 111. Blijlevens, 122. De Vries, 141. Den Bakker, 163. Breukink, 171. Nelissen, 176. Hoffman, 178. Voskamp, 192. en laatste Pierobon (Ita) 4.03. Niet gestart: Zülle (Zwi).

Dagploegenklassement: 1. GAN 18.56.08, 2. Casino 2.32, 3. US Postal Service 3.24, 9. TVM, 13. Rabobank 4.16.

Jongerenklassement, dag: 1. O'Grady (Aus) 6.19.16, 2. Traversoni (Ita) 0.52, 3. Tosatto (Ita), 9. Van Bon, 19. Boogerd.