Rominger sneuvelt in mijnenveld; ritzege Zabel

PLUMELEC, woensdag - Twaalf jaar lang werd het geduld van de plaatselijke bevolking op de proef gesteld. Toen was er voldoende gemeenschapsgeld bij elkaar gespaard om de Tour de France weer eens te ontvangen. In '85 won Bernard Hinault de proloog. Sindsdien is de Ronde van Frankrijk een steeds groter gekkenhuis op wielen geworden, maar zijn de wegen rond Plumelec nog net zo gevaar- lijk als destijds. In een dappere poging om het aankomstparcours aan te passen aan de eisen van deze tijd werd er ook nog eens kwistig met kiezelsteentjes gestrooid. Het hielp. Zoals verwacht sloeg het peloton op het golvende mijnenveld op hol. Tony Rominger werd het grootste slachtoffer van een massale valpartij, waarna Erik Zabel in de sprint zijn reputatie weer eens helemaal waarmaakte.

Een overwinning die ondersneeuwde in een berg scheldpartijen. "Achterlijk zijn ze geworden", foeterde Michael Boogerd. "De laatste kilometers leken wel een kartbaan. Pats, boem, remmen. De renners zijn gek geworden."

"Zelfs op de vijftigste plaats zit je de hele dag te wringen", stelde Tristan Hoffman. "Het is ongelooflijk, maar iedereen wil voorin rijden. De hele dag. Gewoon een kwestie van je stuur ergens tussen drukken en hopen dat er achter je wordt geremd."

In het dorpje in de Morbihan overleefde de vaderlandse afvaardiging de pats-boem-show, waarin Tony Rominger een vervelende hoofdrol opeiste. De voormalig werelduurrecordhouder werd met een gebroken sleutelbeen afgevoerd naar het ziekenhuis. Het laatste jaar van zijn indrukwekkende carrière lijkt op een kleine tragedie uit te lopen. Een drama dat vorig seizoen begon toen de Zwitser besloot om bij Mapei weg te gaan. Mapei-topman Squinzi had voor 'der Tony' een droomafscheid in gedachten. Rominger mocht zich het hele seizoen gaan voorbereiden op een laatste aanval op het werelduurrecord. Voor dat doel wilde Squinzi zelfs de beroemde Vigorelli-baan in Milaan opknappen. Na de aanval zou Rominger naar Phoenix verhuizen, waar hij bij een Amerikaanse vestiging van Mapei in dienst zou treden. Een week voor de contractverlenging koos Tony Rominger voor het geld van het Franse Cofidis.

Een keuze waar hij al snel spijt van kreeg omdat de formatie van Cyrille Guimard in vele opzichten niet kan tippen aan zijn vorige werkgever. "Ik ben elf jaar beroepsrenner", vertelde Rominger in het voorjaar. "Ik denk dat ik het recht heb om in die periode een fout te maken. Die fout heb ik met mijn overstap naar Cofidis gemaakt."

Met Rominger verdwijnt weer een trendsetter uit het peloton. De oud-boekhouder leefde als een monnik voor zijn sport. Ook zijn gezinsleven stond volledig in het teken van het wielrennen. Met een bijna ziekelijke beroepsernst werkte hij de loodzware schema's van van de omstreden dokter Ferrari af. Ondertussen stond zijn vrouw in de keuken de verse groente te wassen en de aardappelen te schillen. Met behulp van de computer bouwde Tony Rominger aan een indrukwekkende carrière. Op zijn erelijst staan onder meer drie Tour-ritten, de bergtrui, een keer de Giro d'Italia en drie keer de Ronde van Spanje. Met een vierde plaats in het algemeen klassement verliet de 36-jarige Tony per brancard de Tour de France. Hij had zijn afscheid heel anders voorgesteld.

Daar waar Rominger afscheid nam van het internationale podium, voegde Erik Zabel weer een hoofdstuk toe aan zijn successtory. Na Milaan-Sanremo won Zabel de Grote Scheldeprijs en de rit naar Basel in de Ronde van Zwitserland. "Gelukkig heb ik hier een einde kunnen maken aan de overheersing van Mario Cipollini", vertelde hij in Plumelec. "De afgelopen dagen waren turbulent voor Telekom. Met deze overwinning is de rust in de ploeg weer helemaal terug."

Minuten later passeerde Danny Nelissen de meet. Met Bortolami, Simon en Rodriquez was de Limburger urenlang in de aanval. Op twintig kilometer van de finish werd de kopgroep ingelopen, maar was Simon al vertrokken. In de daaropvolgende jacht ging een kwart van het peloton onderuit, maar bleef de schade beperkt. Puur op de macht knokte Erik Zabel zich naar het tweede grote succes in dit seizoen. Vandaag reist het gekkenhuis verder en zal het geduld van de plaatselijke bevolking van Plumelec weer lange tijd worden beproefd.

Ronde van Frankrijk. Derde etappe, Vire - Plumelec:
1. Zabel (Dui) 224 km in 4.54.33 (45,626 km/u),
2. Vandenbroucke (Bel),
3. Riis (Den),
4. Laurent Jalabert (Fra),
5. Rebellin (Ita),
6. Olano (Spa),
7. Robin (Fra),
8. Ullrich (Dui),
9. Dufaux (Fra),
10. Chanteur (Fra),
11. Virenque (Fra), 12. Hamburger (Den), 13. Luttenberger (Oos), 14. Brochard (Fra), 15. Boardman (GBr), 24. Boogerd 0.11, 76. Jonker 1.31, 77. Dekker, 83. Breukink 1.54, 89. Den Bakker 2.04, 94. Voskamp 2.08, 136. Knaven 3.20, 138. De Vries, 139. Blijlevens, 141. Hoffman, 151. Van Bon 5.54, 186. Nelissen 9.18, 195. en laatste Auger (Fra) 14.36. Opgave: Rominger (Zwi).

Jongerenklassement, dag:
1. Vandenbroucke (Bel) 4.54.33,
2. Ullrich (Dui),
3. Luttenberger (Oos) 0.11,
4. Boogerd,
30. Van Bon 5.64.

Ploegenklassement, dag:
1. Telekom 14.43.39,
2. Festina,
3. La Française des Jeux 0.16,
11. Rabobank 1.42,
18. TVM 4.12.