Gele koorts teistert Cipollini

VIRE, dinsdag - Omdat goede raad niet duur hoeft te zijn en bescheidenheid hem vreemd is, gaf Mario Cipollini voor de start van de Tour het gratis advies op zijn persoontje in te zetten. Door de geboorte van zijn dochtertje Lucrezia had hij na de Giro nauwelijks wedstrijden gereden, maar dat maakte niets uit. 'Super Mario' voelde zich super. De prijzenjacht kon beginnen. Twee dagen later heeft 'Il Magnifico' al twee etappes op zak. Ook in Vire schudde hij de concurrentie met speels gemak van zich af. Toch hoeven de overige sprinters niet te wanhopen, zo voorspelde Cipollini: "Ik kan onmogelijk elke dag winnen."

Hoewel de aankomst op het lijf van Jeroen Blijlevens was geschreven, kon de TVM-sprinter met veel pijn en moeite nog niet in het wiel van zijn Italiaanse aartsrivaal komen. "Ik raakte ingesloten", jammerde de kopman van TVM. "Van Petegem werd in de hekken gereden. Ik kwam een man tekort. Het enige pluspunt is, dat ik in ieder geval kan meedoen. Mario Cipollini kan ik verslaan, dat weet ik. Woensdag moet het gebeuren. De derde etappe is denk ik te lastig."

Ook bij TVM-ploegleider Cees Priem was er nog geen sprake van wanhoop. "Blijlevens fokt zich op na nederlagen. De afgelopen jaren hebben aangetoond dat hij dat nodig heeft om een rit te winnen."

Wat niet wil zeggen dat de geschiedenis zich automatisch herhaalt. In de 84e editie van de Tour hebben diverse ploegen hoog ingezet op een sprintzege. Bij Mapei bijvoorbeeld heeft wereldkampioen Museeuw zich bereid verklaard voor Tom Steels de sprint aan te trekken. Telekom beschikt over het geschut met de namen Zabel en Lombardi en Lotto heeft Abdoesjaparov en Planckaert.

In dit rollenspel is Mario Cipollini niet alleen op de fiets de absolute hoofdrolspeler. Op zijn gele velo en gekleed in de gele trui is 's werelds beste sprinter een bezienswaardigheid op zich. "Hopelijk wordt hij zo zeker van zichzelf dat hij fouten gaat maken", hield Maarten den Bakker de moed erin. "In de Ronde van Italië won Cipollini vijf ritten, maar werd hij ook verslagen door Wüst."

Ondertussen staan er wel zes Tour-etappes op de erelijst van de Toscaanse playboy, die gistermiddag zijn 103e overwinning boekte. "Mijn dromen blijven uitkomen", vertelde hij met groot gevoel voor theater. "Ik droomde over de roze trui in de Giro, over de gele trui in de Tour. De regenboogtrui is ook zo'n mooie droom. In San Sebastian reken ik mijzelf op het WK tot de kanshebbers."

In Vire wenste Jan Ullrich niet zover vooruit te kijken. Na de communicatiestoornissen bij Telekom in de eerste etappe, waar Riis door een valpartij en zijn ontketende ploeg bijna een minuut verloor, zat de ploeg zondagavond laat rond de tafel. Tijdens de bijeenkomst verontschuldigde de Duitse kroonprins zich keer op keer. "Ik blijf de komende weken voor Bjarne werken", verklaarde hij gisterochtend bij de start.

Op Frankrijks nationale feestdag wordt duidelijk of Bjarne Riis echt tot een serieuze favoriet mag worden gerekend. Tot die tijd zal Mario Cipollini nog een paar hoofdstukken toevoegen aan zijn meesterwerk. Daarom trakteerde hij in Vire de bookmakers op de volgende vergelijkingen: "Abdoesjaparov blijft natuurlijk levensgevaarlijk. Blijlevens is onvoorspelbaar. Moncassin heeft nog niets gewonnen. Steels en Museeuw zijn een ijzersterk tandem en Telekom gokt met Zabel en Riis teveel op twee fronten. Kortom, het is verstandig om de komende dagen op mij in te zetten. Ik wil nog een rit winnen voordat ik over de Champs Elysées ga dromen."

Tweede etappe, Saint-Valery-En-Caux - Vire: 1. Cipollini (Ita/SAE) 262 km in 6.27.47 (40,528 km/u), 2. Zabel (Dui/TEL), 3. Blijlevens (Ned/TVM), 4. Moncassin (Fra/GAN), 5. Oetsjakov (Oek/POL), 6. Baffi (Ita/USP), 7. Lamour (Fra/MUT), 8. Vogels (Aus/GAN), 9. McEwen (Aus/RAB), 10. Strazzer (Ita/ROS), 11. Traversoni (Ita/MER), 12. Baldato (Ita/MGT), 13. Etxebarria (Spa/ONC), 14. Gontsjenkov (Rus/ROS), 15. Abdoesjaparov (Oes/LOT), 16. Simon (Fra/GAN), 17. Rinero (Fra/COF), 18. Planckaert (Bel/LOT), 19. Aldag (Dui/TEL), 20. Aus (Est/CAS), 21. Dekker (Ned/RAB), 22. Fois (Ita/MAP), 23. Julich (VSt/COF), 24. Guesdon (Fra/FDJ), 25. Vasseur (Fra/GAN), 26. Van Hyfte (Bel/LOT), 27. Mengin (Fra/FDJ), 28.Minali (Ita/BAT), 29.Chanteur (Fra/CAS), 30. Nelissen (Ned/RAB), 31. Steels (Bel/MAP), 32. Hincapie (VSt/USP), 33. Wauters (Bel/LOT), 34. Virenque (Fra/FES), 35. Jemison (VSt/USP), 36. Jaskula (Pol/MAP), 37. Hamburger (Den/TVM), 38. Ullrich (Dui/TEL), 39. Rebellin (Ita/FDJ), 40. Pillon (Fra/MUT).

Overige Nederlanders: 51. Van Bon (Ned/RAB), 60. Boogerd (Ned/RAB), 71. Knaven (Ned/TVM), 87. Hoffman (Ned/TVM), Den Bakker (Ned/TVM), 96. Voskamp (Ned/TVM), 103. Jonker (Ned/RAB), 110. De Vries (Ned/POL), 161. Breukink (Ned/RAB).

Ploegenklassement, dag:

1. GAN 19.23.21, 2. Telekom, 3. Lotto, 4. Rabobank, 10. TVM.

Jongerenklassement, dag:

1. Vogels (Aus) 6.27.47, 2. McEwen (Aus), 3. Traversoni (Ita), 10. Van Bon, 12. Boogerd.