Patrick Jonker


Ploeg: ONCE
Geboortedatum: 25-05 1969 in Amsterdam
Prof sinds 1994
Aantal zeges: 5
Tourstarts: 1, uitgereden 0, zeges: 0
Olympische Spelen: 1992 Barcelona, uitgevallen met materiaalpech

Voornaamste overwinningen: 1996: rit Catalonië


Loon naar werken
door Bert Schaap

AMSTERDAM, donderdag - Vader Evert staat te tollen van de jet-lag als zijn zoon en gangmaker Oom Jan met een razende vaart over het circuit van sportpark Sloten vliegen. Na een wereldreis is vader Jonker net op tijd terug uit Australië om zijn zoon Patrick tijdens de Tour-start in Den Bosch in actie te zien. Evert glundert van trots: "Pat was net klaar met zijn opleiding voor electricien toen hij besloot om wielrenner te worden. Na één seizoen kwam hij terug uit Europa. Toen heeft hij twee jaar aardbeien geplukt bij 45 graden. Voor mij was dat het bewijs dat hij echt wilde slagen in het bikkelharde profmilieu."

Anderhalf uur later wankelt Patrick van zijn fiets. Totaal kapot na een loodzware training. "Het moest," vertelt hij ongevraagd. "Door de begrafenis van mijn ploeggenoot Rojas ben ik daar de afgelopen dagen niet aan toe gekomen. Donderdagochtend nog zo'n training en ik ben klaar voor de proloog."
In de 83e Tour de France gaat de getroffen ONCE-ploeg met gemengde gevoelens van start. De klap van het plotselinge overlijden van de pas 23-jarige Mariano Rojas is keihard aangekomen. Het Spaanse talent werd het slachtoffer van een auto-ongeluk. Patrick Jonker: "Toen ik het hoorde, ben ik meteen terug naar Spanje gegaan. Van die auto was niets meer over. Hij werd begraven in Cieza, de hele stad was uitgelopen. Ik stond te trillen op mijn benen, wat een emotie. In de Tour gaan wij er alles aan doen om zo snel mogelijk een trui te winnen. Die is voor Mariano."

Gehard door het leven praat Jonker even later weer over de toekomst. "In Catalonië heeft de baas (ploegleider Saiz, BS) mij een plaats in de Tour-ploeg toegezegd. Die heb ik met keihard werken afgedwongen. In de Ronde van Catalonië mocht ik ook nog eens van Zülle een etappe winnen. Als dank voor de bewezen diensten. Zonder geld ben ik als puber naar Europa afgereisd. Ik woonde in Parijs op een kamer met twee Polen, een Rus en een paar Australiërs. Allemaal wielrenners, maar ik ben de enige die de Tour rijdt. Soms moest ik geld lenen om iets te eten. Natuurlijk was het veel gemakkelijker geweest om mijn ouders te bellen. Gelukkig zit ik zo niet in elkaar."

De Australisch/Nederlandse knecht heeft het zelf afgedwongen door als robot de loodzware trainingsschema's van 'de baas' te volgen. Elke week krijgt Patrick Jonker een fax met opdrachten. "Ik train meestal op kracht, want ik rijd te veel op souplesse. Alle gegevens worden in mijn hartslagmeter opgeslagen en naar Spanje gefaxt. Daarna wordt overlegd hoe mijn training moet worden aangepast."
Na de dagelijkse martelgang ligt de zoon van oud-renner Evert uitsluitend op bed. Twee jaar geleden ging hij in de ploegentijdrit onderuit en viel hij zwaar. De diagnose was voor iedereen duidelijk: schouder uit de kom. Een mecanicien verhielp het euvel. Jonker haalde de streep, maar ontbrak in Parijs. "Als het moet rij ik in vier stukken over de Champs Elysées, maar ik ga de Tour uitrijden," voorspelt hij vastberaden.
"Bij ONCE rijden een paar miljonairs als Zülle en Jalabert. Eerlijk gezegd is geld niet eens mijn belangrijkste drijfveer. Een etappe en een plaats bij de eerste tien en mijn doel is bereikt. Ik wil ook, al is het maar één keer, in de boeken als een renner die de rest heeft laten afzien, terwijl hij zelf altijd achterstevoren op zijn fiets zat."

Op 27-jarige leeftijd voelt de globetrotter zich sterk genoeg om in de Tour één keer voor een stunt te zorgen. Destijds verklaarde Peter Post dat de motor van Patrick Jonker te klein was. "Hij had gelijk, maar ik ben nu veel sterker. Klimmen en tijdrijden gaat mij beter af, al rijden de grote mannen bergop nog steeds een tand kleiner. Toch zit ik vol moraal, al weet ik dat ik over twee weken naar huis verlang."


Terug naar het overzicht van de renners.


home | ploegen | etappes | nieuws | spel | overige