Altijd in beweging
door Joop Zoetemelk

DEN BOSCH, vrijdag - Op weg naar Den Bosch werd ik weer eens bij een benzinepomp aangesproken. Mensen, die mij herkennen, komen vaak met allerlei verhalen op de proppen over het zogenaamde zwarte gat. Gelukkig heb ik daar absoluut geen last van. Negen jaar geleden ben ik gestopt en ik heb mij geen seconde verveeld. Dank zij Jan Raas ben ik in het wielercircuit gebleven. Mijn gezondheid is goed; ik mag alles eten. In mijn grote tuin vermaak ik mij uitstekend. Er lopen zelfs een paar damherten in mijn park. Af en toe ga ik naar het hotel van Françoise, maar eerlijk gezegd doet mij dat niets. Zij heeft daar alle begrip voor. Ik ben een buitenjongen en heb mijn hele carrière in hotels geleefd.

Op dit moment traint mijn zoon Karl in de Alpen. Hij heeft zijn studie 'boekhouden en management' afgemaakt en zet nu alles op alles om beroepsrenner te worden. Karl is 22 jaar, in zijn leeftijdsklasse kan hij zich net handhaven. Gelukkig verbetert hij nog steeds. Ik laat hem rustig zijn gang gaan. Hij zit al helemaal in het ritme van trainen, eten, rusten. Dat heeft hij van zijn vader. Axel Merckx doet hetzelfde, hij is ook een doorbijter en een vechter. Wat dat betreft, zie ik bepaalde overeenkomsten. Als je jong bent, moet je niet over straat gaan lopen, maar iets doen, een doel in je leven hebben.

Ik ben nog steeds volop beweging. In de winter gaan wij altijd naar ons huis in de Alpen. Jagen, wandelen, skiën. 's Zomers ben ik buiten, beetje tuinieren, fietsen, dat werk. Volgende week vertrek ik met een groep jonge jongens naar Rheinland Pfalz. Ik vind het prachtig om met de jeugd te werken. Maar of er een nieuwe Zoetemelk bij zit, durf ik niet te zeggen. Ik werd in 1970 beroepsrenner, het tijdperk van Post en Janssen was bijna voorbij. Een gouden lichting met Kuiper, Knetemann, Raas en Zoetemelk kwam eraan. In mijn eerste Tour werd ik tweede. Nu is dat veel moeilijker, maar het kan nog steeds. Kijk maar naar Frank Vandenbroucke. Hij won op 21-jarige leeftijd Parijs-Brussel. Zo snel kan het gaan in de wielersport.


Terug naar het overzicht


home | renners | ploegen | etappes | nieuws | spel