Tour-favorieten vrezen veldslag in de Alpen
Indurain wacht op antwoord
Van onze speciale verslaggevers

AIX-LES-BAINS, zaterdag - In plaats van de gele trui kreeg hij de afgelopen dagen complete stortbaden over zich heen. Miguel Indurain kan dit weekeinde zijn borst natmaken als het gevecht om de 'maillot jaune' pas echt gaat losbarsten. In de Alpen krijgt ook de vijfvoudig Tour-winnaar antwoord op de veelgestelde vraag wie zijn ogenschijnlijke status van topfavoriet echt kan bedreigen.

De Ronde van Frankrijk maakt zich op voor de eerste veldslagen. Toch is het onzeker of de kaarten voor het verdere verloop van de Tour al worden geschud. Indurain: "Ik verwacht geen massa-offensief in de eerste kennismaking met de Alpen. De angst voor de klimtijdrit van zondag is veel te groot."

In het naderende pokerspel heeft Miguel Indurain bijna traditioneel de troeven in handen. De afgelopen vijf jaar kwam hij nimmer in de problemen in het Franse hooggebergte. In 1991 veroverde hij al in de Pyreneeën de gele trui. Een jaar later profiteerde Indurain van de heroïsche aanval van Chiappucci in de etappe naar Sestrieères. Tijdens de Tour van '93 sloeg de kopman van Banesto toe in de tijdrit rond het Lac de Madine en mocht Tony Rominger in Serre Chevalier en Isola 2000 winnen. Twee jaar geleden was Indurain al voor de Alpen zeker van de eindzege, terwijl hij in de laatste kennismaking met de Oost-Franse cols alleen even last had van een aanval van Alex Zülle, die op weg naar La Plagne een optie nam op zijn tweede plaats in het eindklassement.

"Ik zal uiterlijk tot de rustdag in Gap (woensdag, red.) geduld moeten hebben om een globaal overzicht te krijgen," analyseerde Indurain de komende dagen, waarin het algemeen klassement een metamorfose zal ondergaan. "De afgelopen week ben ik geen moment in de problemen gekomen, al was het slechte weer in mijn nadeel. Gelukkig ben ik niet gevallen. Omdat er voor de Alpen geen tijdrit op het programma stond, zal ik langer geduld moeten opbrengen. De komende ritten zijn gevaarlijk, maar ik kan rustig de kat uit de boom kijken. Voor Gap worden de koppels Jalabert/Zülle en Rominger/Olano gescheiden. Dat betekent dat ik woensdag weet wie ik in de gaten moet houden."

Als het aan Alex Zülle ligt, is hij de enige rivaal die overblijft. De ijzersterke Once-ploeg heeft het scenario met de naam 'De val van Indurain' al in de Classique des Alpes geoefend. Eind mei reed Zülle in het Oost-Franse hooggebergte 100 kilometer solo. Miguel Indurain liet zijn ploeg het gat dichtrijden, waarna Laurent Jalabert demarreerde. De formule werd beloond met de overwinning en zal ook de komende weken worden gebruikt om Indurain van zijn voetstuk te stoten. Waarbij het voorlopig de vraag is of eerst Jalabert danwel Zülle voor de aanval gaat kiezen.

Of dat vandaag al gaat gebeuren, is twijfelachtig. Alex Zülle rekent zichzelf namelijk tot topfavoriet in de 30.5 kilometer lange klimtijdrit naar Val d'Isère. Zülle: "Vorig jaar blokkeerde ik in de tijdrit naar Luik. De druk was te groot. Een dag later was ik genoeg hersteld om de rit naar La Plagne te winnen." Waarmee niet is gezegd is dat Alex Zülle zijn stunt herhaalt. Door de kou en de diverse stortbuien tasten alle potentiële topfavorieten in het duister. Daarbij was de tijd om van de vele ontberingen te herstellen uitermate kort. Tony Rominger: "Normale mensen moeten betalen voor wisselbaden, wij krijgen ze elke dag gratis. Door de kou en de regen weet niemand waar hij staat. Daarom kan iedereen de komende dagen de Tour verliezen, al denk ik niet dat Indurain nu al de Tour gaat winnen."

Bovendien vraagt iedereen zich af hoe gereputeerde renners als Riis, vorig jaar vierde, en Berzin zich gaan manifesteren. De afgelopen vijf jaar was de Tour de France voor de Alpen nog nooit zo open als in de huidige 83e editie. In zijn regeerperiode reed Indurain zestig dagen in de gele trui. Alleen de Alpen weten het antwoord op de vraag of hij de komende dagen zijn 61e gaat ophalen.


Terug naar het overzicht


home | renners | ploegen | etappes | nieuws | spel