Nederlandse tourmiss huldigt etappe-winnaars
Een dikke zoen van Karin
door Marie-Claire van den Berg

PARIJS, zaterdag - Sinds afgelopen zaterdag staat ze regelmatig in het voetlicht van 's werelds meest bekende wielrennerswedstrijd. Karin Loeffen uit Tilburg had er een half jaar geleden niet eens van durven dromen. De 23-jarige fiscale economie-studente die begin dit jaar voor haar studie in Parijs kwam wonen, werd twee maanden geleden door een toeval met haar landgenote Leandra Vatri uitgeroepen tot Miss van de Tour de France. Drie weken lang reist ze mee met het organisatieteam en ontvangt ze belangrijke gasten en beroemdheden uit de hele wereld. En natuurlijk is zij degene die straks op het podium staat om de prijzen uit te reiken, met als klap op de vuurpijl de gele trui en de dikke zoen voor de beste wielrenner.

"Nou, wat vind je ervan, hoe zie ik eruit?" Karin werpt een keurende blik in de spiegel van haar kamer. Ze is in Parijs voor de voorbereidingen op de Tour de France. Er staan afspraken op de agenda met directeuren, organisatoren, sponsors en journalisten. Zenuwachtig trekt ze haar witte rokje goed over haar lange bruine, benen. Ze steekt nog even snel een verdwaalde krul in haar knotje en zegt dan: "Dit kan er wel mee door. Ik ben er klaar voor."

Tijdens haar stage in Parijs leerde Karin Loeffen de Franse mode-fotograaf Olivier Chabassier kennen, die haar uiteindelijk vroeg of ze geïnteresseerd was in de casting voor de Miss Tour de France. Na een telefoontje met het castingbureau kon Karin langskomen. Na dagenlang oefenen, gele truien uitreiken, bloemen overhandigen, kussen en presenteren voor de camera werd Karin, samen met drie anderen, uit 36 deelneemsters gekozen om Miss te worden. Ze voldeed aan de eisen: Een vrolijke, mooie meid met een brede talenkennis en een nuchter karakter, "want dat moet je wel hebben hoor", vervolgt ze wijselijk. "Je wordt namelijk op handen gedragen tijdens zo'n wedstrijd. Je bent aan een stuk door het middelpunt van de aandacht en iedereen rekent op je. We hebben zelfs een eigen privé-chauffeur."

Speciaal voor de 'Missen' is er een couturier in huis gehaald die alle maten heeft opgenomen. Voor iedere gelegenheid ligt er een andere outfit klaar. Een zakelijk mantelpakje voor overdag, een vlot jurkje voor de avonden en een speciaal 'ensemble' voor de prijsuitreikingen. Alles is professioneel en doordacht voorbereid en tijdens de Tour moet Karin zich aan allerlei regels houden. Zo mag ze niet roken en eten in het openbaar en mag ze geen drankjes aannemen van de gasten. Vragen over haar privé-leven zijn uit den boze, daar mag ze onder geen enkele voorwaarde op antwoorden. Karin zelfverzekerd: "Het schijnt namelijk dat er nogal eens versierpogingen gedaan worden tijdens de wedstrijd. Ik heb gehoord dat je soms briefjes op de voorruit van de auto vindt met daarop de vraag of je niet eens mee uit eten wilt."

Hoewel het voor velen een meisjesdroom is oom ooit een Miss te mogen zijn, ziet Karin het meer als een leuke ervaring: "Mijn ambities liggen ergens anders", legt ze uit. "Ik heb al eens modellenwerk gedaan, maar vind het helemaal niet leuk om alleen maar op mijn uiterlijk beoordeeld te worden. Geef mij de grote projecten maar, fusies en overnames. Eigenlijk zie ik deze drie weken meer als een goede communicatie-training, voor later."


Terug naar het overzicht


home | renners | ploegen | etappes | nieuws | spel