" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT="">

Temperatuur koffie via GSM bijgesteld

Het populaire GSM-net wordt allang niet meer alleen gebruikt voor spraakverkeer. Naast draagbare computers blijken nu ook koffie-automaten via een eigen 'GSM-etje" te kunnen communiceren.

Snoep-, koffie- en frisdrankautomaten van de Eindhovense firma Maas International heeft samen met het telecombedrijf Ericsson en GSM-aanbieder Libertel een systeem ontwikkeld, waarbij de automaten aan een centraal opgesteld computersysteem laten weten of zij nog naar behoren functioneren. Daardoor kunnen storingen, soms nog voordat de gebruikers er iets van gemerkt hebben, sneller worden verholpen.

Maas, die zo'n 12.000 automaten bij in ons land bij de grotere bedrijven (meer dan 500 man personeel) heeft staan, neemt bij KPN en Ericsson een proef met 25 automaten. Slaagt de proef dan is het de bedoeling dat het computersysteem zelf gaat bepalen wat er met een melding moet gebeuren. Zonodig wordt automatisch een servicemonteur opgeroepen om het euvel te gaan verhelpen.

Het systeem kan echter meer. Zo kan de centrale computer bijhouden of de sterkte van de koffie nog goed is en of de blikjes frisdrank niet te warm of te koud zijn. Dat kan eventueel draadloos worden bijgesteld. Daarnaast kunnen de automaten dagelijks of wekelijks hun omzetgevens naar het hoofdkantoor doorsturen.

Maas heeft hooggespannen verwachtingen van het nieuwe systeem. "We liggen met deze draadloze service duidelijk op onze concurrenten voor", verzekert een woordvoerder. "Dat levert niet alleen veel tevreden klanten op, ook kan het onnodige schade aan onze automaten voorkomen".

Want niet iedereen blijkt even snel geneigd te zijn om een servicemonteur te bellen. Pas nadat eerst de woede is gekoeld op de weigerachtige automaat wordt de telefoon gepakt. De extra schade aan de gemiddeld 7.000 gulden kostende automaten is dan echter al een feit. Soms moet het hele apparaat worden vervangen.

De Maas-woordvoerder denkt dat de komende vijf jaar in totaal zo'n 20.000 automaten voor de GSM-communicatie zullen worden aangepast. Daarbovenop komen dan nog eens alle 1500 - in Duitsland geproduceerde - nieuwe apparaten die de onderneming jaarlijks in ons land plaatst.