&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Brenda Schultz in de startblokken

Na een jaar blessureleed op scherp in Parijs

Brenda Schultz McCarthy Het gravel van Parijs: Brenda Schultz McCarthy kan niet wachten dit weer onder haar voeten te voelen. De 28-jarige tennisster maakt op Roland Garros haar rentree. Het kriebelt na een afwezigheid van een jaar.

Maar er is ook angst en onzekerheid. "De grote vraag is of mijn rug het houdt. Het zal heel spannend worden, maar ik heb er heel veel zin in."

Op Roland Garros speelde ze vorig jaar haar laatste partij toen de rug haar dwong te stoppen. Schultz nam eerst rust, maar besloot in oktober toch tot een ingreep. Drie maanden deed ze niets op tennisgebied. Daarna werkte ze met steun van een aantal Amerikaanse coaches, fysiotherapeut Richard Griffioen en Amstelpark-speler Sander Hommel aan een terugkeer.

Te veel in de toekomst kijken durft Schultz nog niet. Voorlopig speelt ze in Parijs, Rosmalen en Wimbledon. "Als ik pijn krijg, houdt het op. Ik moet voluit kunnen spelen. Ik wil een service van 200 kilometer kunnen slaan. Anders heeft het geen zin. Ik moet dan kiezen voor mijn gezondheid. Bondscoach Felius vroeg me al terug voor het Fed Cup-team, maar misschien ben ik straks niet goed genoeg om daar in te spelen. Ik heb mijn twijfels, maar ik wil het in elk geval proberen."

Schultz heeft het tennis gemist. Eigenlijk had ze bij het toernooi in Rome willen beginnen. De Heemsteedse voelde zich goed na drie maanden hard trainen. Maar de rug sputterde toch weer tegen. Het littekenweefsel ging irriteren. Ze had zich in een trainingspartij geforceerd. "Ik schrok er behoorlijk van. Maar het schijnt normaal te zijn bij een dergelijke operatie. Ik moest wel een stap terug doen. Ik was er nog niet klaar voor."

Schultz McCarthy liet behalve Rome ook de toernooien in Berlijn en Straatsburg schieten. In plaats daarvan speelde ze wedstrijden in de Duitse competitie voor haar club Blau Weiss Zaluhi tegen onder anderen de Slowaakse Habsudova en de Russische Likovtsjeva. "Dit zijn toch speelsters uit de top vijftig. Ik kon ze goed partij geven. Ik heb niet gewonnen, maar wilde vooral ritme opdoen."

Pijn in de rug had ze na de wedstrijden niet. Wel is ze na elke partij stijf. De spieren moeten weer wennen aan de inspanningen. Na een aantal wedstrijden moet dit gevoel over gaan. "Als het daarbij blijft, kan ik er mee leven."

Schultz vindt het vooral belangrijk dat ze zo snel mogelijk het benodigde vertrouwen opbouwt. "Ik moet het gevoel weer krijgen dat ik kan winnen. Natuurlijk is het niet makkelijk bij een Grand Slam te beginnen. Bij zulke wedstrijden komen zoveel negatieve en positieve effecten kijken."

In haar voorbereiding op Roland Garros, waar ze twee keer de vierde ronde bereikte, heeft Schultz geprobeerd de situatie straks in Parijs na te bootsen. "Maar eigenlijk kan dat niet. Ik geef nu 100 procent, in zulke partijen moet dat 200 zijn. Of ik er echt klaar voor ben, weet ik niet. Maar ik moet toch een keer beginnen. Ik hoop dat ik de eerste ronde doorkom. Ik heb dan die adrenaline weer, misschien kunnen er dan nog leuke dingen gebeuren."

Schultz bereikte in mei 1996 met een negende plaats haar hoogste ranking ooit. In Parijs begint ze als nummer 31 van de wereld. Deze positie heeft ze voor acht toernooien van de WTA gekregen. Als niet geplaatste speelster kan ze wel gelijk op een topper stuiten. De Noord-Hollandse heeft haar voorkeuren, maar vreest niemand. Ze vindt niet dat er bij haar afwezigheid binnen het circuit veel is veranderd.

"De zusje Willliams hebben zich gemeld, maar verder zijn alle namen hetzelfde gebleven. Steffi Graf en Arantxa Sanchez draaien ook nog steeds mee aan de top. Waarom zou ik het dan niet kunnen? Ik hoor steeds dat die jonge meisjes zo hard slaan. Maar als ik dat zie denk ik: wacht maar tot ik straks weer op de baan sta."

Haar rentree begint in Parijs in de eerste ronde tegenover het Australische talentje Alicia Molik.

Voor Miriam Oremans kwam een moeilijke tegenstander uit de bus: Chanda Rubin is terug van weggeweest. De Amerikaanse zal normaal gesproken een onoverkomelijke hindernis vormen voor de Berlicumse. Kristie Boogert en Seda Noorlander staan beiden tegenover speelsters, die zich dienden te kwalificeren voor het hoofdtoernooi.

Amanda Hopmans krijgt in de eerste ronde de onmogelijke opgave Martina Hingis te verslaan. De nummer een van de wereld is in blakende topvorm en zal de debuterende Hopmans hooguit kunnen helpen met een interessante les in toptennis.