&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Kaleidoscope maakt werken
op Apple nog veel leuker

door PETER VAN DER TUIN



Werken op de computer kan in één klap een stuk leuker worden, tenminste als je in het bezit bent van een Apple Macintosh. In een handomdraai kan je desktop het mooiste kunstwerk worden met de fraaiste kleurencombinaties door gebruik te maken van het goedkope, maar in ons land vrijwel onbekende programma Kaleidoscope.

De Apple is natuurlijk een veel mooiere machine dan welke pc ook. Maar helaas moet geconstateerd worden dat de desktop van de Macintosh, dus het bureaublad waar men na het opstarten tegenaan kijkt, al jaren een fantasieloze toestand is. Alles is vlak, teksten worden alleen weergegeven in de bekende deprimerende kleuren zwart en grijs. Is daar niets aan te doen?

Het antwoord is gelukkig een volmondig 'ja'. We danken dat aan de Amerikaanse ontwerpers Greg Landweber, Edward Vos en Fred Bass. Eerst waren zij in dienst bij Apple zelf en werkten zij in het diepste geheim aan een project dat de onduidelijke naam 'Copland' droeg. We spreken over de jaren vóór 1996.

Dat Copland zou dan onze desktop ontzettend leuk en pittig gaan maken, maar helaas verdween Copland ergens in een lade om er nooit meer uit te komen. Ook Mac OS 8 en OS 8.1 blijken nog steeds even zwart en grijs te zijn als hun voorgangers in systeem 7. En als de voortekenen niet bedriegen is zelfs OS 8.5 (waarvan de Nederlandse versie midden december op de markt moet komen) ook al geen verbetering in dit opzicht.

Landweber en zijn vrienden echter brachten Copland-ideeën samen in een nieuw programma, genaamd 'Kaleidoscope'. Dat woord betekent zoiets als 'Optische Kijkdoos' en daar lijkt de aldus aangepaste desktop ook veel op. Via deze omweg krijgt de Apple-fanaat dus alsnog Copland op zijn Macintosh. Het kost slechts $20 (want het is 'share ware') en men kan de laatste versie, Kaleidoscope 2.0, via Internet bestellen. Wel moet dan het nummer van een credit card worden opgegeven. Vereist is systeem 7 of hoger.

Bijzonder mooi
Het programma is doodeenvoudig te installeren in de systeemmap (in de Extensions) en dan gaat de pret beginnen. U wilt een gouden band om uw vensters op de desktop? Geen probleem want met een klik van de muis zit het er op. Zilver en platina, glinsterende diamanten, alles kan. Combinaties met andere kleuren zijn even gemakkelijk. Bijzonder mooi en kostbaar om te zien is 'Copperplate' wat een combinatie is van goud plus een fraaie kleur groen. Maar er zijn ook honderden andere leuke ontwerpen, waaronder veel die ontworpen zijn door amateurs-liefhebbers. Ook als u iets kopieert naar een floppy ziet de 'vulbalk' er al zeer aantrekkelijk gekleurd uit. De 'scrollbars' krijgen een andere vorm met veel reliëf en kleur en de dialoogvensters hebben een prettig kleurtje. Het ziet er allemaal even smakelijk uit, al kan men er ook voor kiezen om een angstaanjagende puur zwarte 'high tech' interface op het scherm te toveren.

Natuurlijk is er ook een mogelijkheid om Kaleidoscope te gebruiken voor het ontwerpen van de eigen interface. Dat is echter werk voor ervaren Appelaars, want hiertoe moet gewerkt worden met het befaamde, en in sommige kringen beruchte, programma ResEdit. Dit geeft onbeperkte mogelijkheden tot het ontwerpen van eigen kleurenschema's en iconen, maar pas op: één verkeerde komma of punt in ResEdit en al uw software kan geheel vastlopen.

Maar misschien heeft u meer dan genoeg aan de reeds bestaande honderden kleurenschema's. Er is zelfs een groot archief van aangelegd, dat benaderd kan worden via Internet.



©1998 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator of Microsoft Internet Explorer