&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

DVD gaat CD verdringen

door ALFRED MONTERIE



De komende jaren zullen een verschuiving te zien geven van cd naar DVD. Als eerste zijn DVD-Video voor het bekijken van voorbespeelde schijfjes en DVD-Rom op de markt gekomen. Of DVD-Video een succes wordt, hangt af van de vraag of de consument echt zit te wachten op de verbeterde geluids- en beeldkwaliteit van DVD. Een bottleneck is dat de spelers die thans op de markt zijn, uitsluitend voorbespeelde video's aan kunnen. Zelf opnemen is er niet bij. De videospeler was alleen in Azië een succes. In Nederland staan eigenlijk alleen maar videorecorders. En DVD-Recordable is nog niet te koop, laat staan DVD-apparaten waarmee je schijfjes meermalen kunt beschrijven en wissen.

Het enige DVD-formaat dat de komende jaren een zekere hit wordt, is DVD-Rom. Het kost namelijk weinig extra's in plaats van een cd-rom speler een DVD-Rom speler in een pc te zetten. In de duurdere pc's zit tegenwoordig al standaard een 'DVD-Rom drive' ingebouwd.

FOTO: Het nieuwe DVD-Rom pakket van Philips tovert de pc om in een amusementsmedium van formaat. Bovendien kan hiermee DVD-Video op de pc of tv worden weergegeven. De bijgeleverde MPEG-2 decodeerkaart zorgt voor beeld en geluid van bioscoop kwaliteit. De DVD-drive behoort tot de snelste die op de markt verkrijgbaar zijn. Deze is vijf keer sneller dan de eerste generatie DVD en 32 keer sneller dan de eerste cd-rom.

Ideaal
Over een jaar zal bijna elke pc hiermee zijn uitgerust. Omdat de DVD-speler ook cd-rom's aan kan, vindt de consument dat allemaal prima. Een DVD-Rom schijfje kan veel meer gegevens bevatten dan een cd-rom schijfje. Dat maakt het een ideaal opslagmedium. Foto's, geluid, videofragmenten, het kan allemaal op een DVD-Rom worden bewaard. Opslag van elke soort digitale informatie is mogelijk.

Desnoods kan zelfs een hele speelfilm op een DVD-Rom. De meeste nieuwe computers met DVD-Rom drives kunnen ook eerdergenoemde DVD-Video's afspelen. Ze moeten wel snel en krachtig genoeg zijn. En dan merkt de consument dat beeld- en geluidskwaliteit aanzienlijk beter zijn, zeker als de monitor en geluidsboxen in orde zijn.

De beide soorten DVD-apparaten die in de winkel liggen, zijn beide spelers. De DVD-familie is voor wat betreft de spelers compleet als DVD-audio op de markt komt.

DVD-Audio zal straks nog beter klinken dan cd-audio. De technische specificaties voor DVD-audio zijn echter nog niet klaar. Bovendien stribbelt de platenindustrie tegen. DVD-Audio laat echter nog even op zich wachten.

De DVD-familie gaat verder bestaan uit recorders. Van de dvd-rom komen er liefst drie 'recordable' versies: DVD-R, DVD-Ram en DVD-RW. Op DVD-R werken alleen maar schijfjes die eenmalig beschrijfbaar zijn. Jammer als u per ongeluk de verkeerde film opneemt. De beelden staan er namelijk voorgoed op. DVD-R apparatuur is momenteel nog erg duur en voornamelijk geschikt voor professioneel gebruik. Maar DVD-Recordable zal uitgroeien tot een universeel opneem-systeem voor multimedia gegevens, zegt Jean-Paul Eekhout, product-manager Data-opslag en Multimedia van TDK Europa.

Voor opslag van computergegevens komen er DVD-Ram recorders. De eerste 'drives' zijn de afgelopen zomer op de markt verschenen. Nadeel is dat DVD-Ram schijfjes niet op de huidige DVD-spelers kunnen worden afgespeeld.

Daarnaast is DVD-RW in aantocht. Dit formaat is meer geschikt voor het opnemen van audio en video, hoewel er ook gewone gegevens op kunnen. Medio volgend jaar worden de eerste herschrijfbare spelers verwacht. DVD-RW schijfjes zullen in de meeste spelers zijn te gebruiken. In het begin zal de capaciteit van een schijfje 4,7 gigabyte zijn. Dat is 4,7 miljard bytes.

Alternatief
Om het allemaal nog een beetje ingewikkelder te maken is ook nog een alternatief wisbaar formaat in ontwikkeling. Tot voor kort heette dit 'DVD+RW', de huidige benaming luidt simpelweg +RW. Philips, Sony, Hewlett-Packard, Yamaha en andere grote fabrikanten staan daar achter. +RW spelers zullen DVD-Rom's en CD's kunnen lezen, maar kunnen chocola maken van DVD-Ram. DVD-spelers zullen +RW schijfjes kunnen lezen, mits kleine aanpassingen worden gedaan.

Jean-Paul Eekhout verwacht dat op den duur voor multimedia opslag weer een formaat zal ontstaan, een soort super-DVD. Kort na het jaar 2000 komt er VDR met een opslagcapaciteit van 10 a 12 gigabyte. Daar kan een film van minuten op. Onderzoek en ontwikkeling van super-DVD zijn al gestart. Doel is optische schijfjes te ontwikkelen die aan beide kanten 10 à 12 gigabyte aan gegevens kunnen bevatten. Hiervoor is een geavanceerde lasertechniek nodig die op korte golflengtes werkt. Sharp, Samsung en Sony werken al aan de lasers van de volgende generatie.



©1998 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator of Microsoft Internet Explorer