Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsCrazyLife


Computer kopen

Het lijkt zo eenvoudig, maar uiteindelijk komt er nog nog een hoop kijken bij de aanschaf van een computer. Zo moet u letten op de processor, het geheugen, de grafische kaart, de harde schijf, de geluidskaart, de aansluitingen en natuurlijk de service. Een aantal goede tips.

PROCESSOR
De processor en het interne geheugen bepalen in hoge mate de snelheid van de pc. Maar anders dan veel mensen denken, gaat het bij de processor niet alleen om de kloksnelheid uitgedrukt in megaherz. Ter vergelijking: Een automotor maakt een aantal omwentelingen per seconde. Maar het maakt nogal wat uit of je deze motor in een Suzuki Alto of in een Landrover plaatst. De snelheid zal verschillend zijn. Het aantal megaherzen van een Apple naast dat van een Pentium zetten is eh ... appels met peren vergelijken.

De grote concurrenten op processorgebied zijn AMD en Intel. AMD's 1,5 GHz Athlon is soms, bij het verrichten van bepaalde taken, zelfs sneller dan een 2 GHz Pentium 4 van Intel. Dat geldt zeker voor de nieuwe XP 1900+. Het is maar net welk software-programma en welke andere hardware je gebruikt. Ook op andere onderdelen zijn beide chips aan elkaar gewaagd. Behalve de kloksnelheid in megaherz speelt ook het ontwerp van de processor een belangrijke rol. De prestaties hangen mede af van het aantal instructies dat per klokcyclus wordt verwerkt.

Voor de gewone consument is het er dus allemaal niet gemakkelijker op geworden. Maar de vraag is of je werkelijk zo'n superkrachtige processor nodig hebt. Wie voornamelijk teksten verwerkt, op het web surft en een cd-rom cursus doet, heeft meer dan voldoende aan een goedkoop instapmodel processor. Een instapmodel van nu is even snel als de krachtigste pc een dik jaar geleden. En toen kon de pc met gemak ook alle taken aan. Alleen bij de nieuwste 3D computergames en bij de bewerking van video merk je het verschil.

Vroeger kochten beginners vaak het duurste model pc. De meerprijs hiervan zou gerechtvaardigd zijn, omdat zo'n topmodel minder snel verouderd raakt. Zo'n redenering komt echter steeds meer op drijfzand te staan. Ook hier geldt de vraag: wat denk je in de toekomst met de computer te gaan doen? Wie games speelt op een spelcomputer (Playstation 2, Xbox, GameCube), moet zich nog maar eens bedenken of het echt nodig is fors de buidel te trekken. Bovendien probeert de fabrikant aan de snelste processor uit een reeks altijd wat extra's te verdienen.

GEHEUGEN
Wel belangrijk is een behoorlijk intern geheugen. Onvoldoende geheugen (RAM) drukt direct de prestaties van de pc. Bezuinig daar dus nooit op. Voor eenvoudig thuisgebruik is 64Mb doorgaans voldoende. Maar voor zes tientjes meer heb je een 128 MB sdram geheugen. Het gebruik van Windows XP vereist 128 MB. Hetzelfde geldt voor programma's als Microsoft Office XP.

Zeker als je vaak meerdere toepassingen tegelijk wilt gebruiken, is 128 MB geen overbodige luxe. Ook bij het bewerken van grote grafische bestanden is het prettig wat geheugen achter de hand te hebben. Ideaal is 256 MB. Daar voelt Windows XP zich het lekkerst bij. Nog even wat techniek: in veel Pentium 4-systemen wordt geheugen van het type Rambus (RDRAM) gebruikt. Pentium 4-computers die zijn voorzien van een Intel 845-chipset, kunnen ook worden gecombineerd met standaard computergeheugen (SDRAM). Dat levert iets minder prestaties, maar is goedkoper.

Naast het interne geheugen heeft de pc nog een videogeheugen. Een doorsnee computer bezit 32 MB videogeheugen. Dit is nodig voor het spelen van games en dvd-films.

GRAFISCHE KAART
Ook de grafische kaart draagt bij tot de prestaties van de pc. Vooral spelfanaten weten dat zo'n kaart best belangrijk is, zeker als je het uiterste uit je pc wilt halen. Een grafische processor versnelt allerlei toepassingen. Dit wordt merkbaar wanneer je bijvoorbeeld geavanceerde 3D games speelt. Nvidia is toonaangevend als het gaat om grafische chipsets. Grafische kaarten van verschillende fabrikanten zijn op deze processoreenheden gebaseerd. Zo zullen de nieuwe Titanium chipsets in meerdere merken worden toegepast. Nvidia's nieuwe GeForce 3 Ti 500 belooft een van de snelste kaarten te worden. Wees niet bang een 'te snelle' kaart te kopen.

HARDE SCHIJF
De harde schijf moet minstens 20 GB zijn. Voor een kleine 150 gulden meer heb je een 40 GB harde schijf. De software wordt steeds zwaarder. Het nieuwe besturingssysteem Windows XP vraagt minimaal 1,5 GB beschikbare schijfruimte. Maar voor behoorlijke prestaties is minstens het dubbele nodig. Een optimale werking vereist zelfs 6 GB. Heb je een harde schijf van 20 GB dan is dus al 30 procent nodig voor het besturingssysteem.

Neem daarom liever 40 GB. Dan ben je ook in de toekomst verzekerd van voldoende opslagcapaciteit. En je hoeft niet meer op een programma meer of minder te kijken. De sprong in prijs naar 60 GB is wat groter. Voor een kleine 400 gulden heb je een dijk van een schijf. Wil je echt veel audio en video opslaan dan valt zo'n zware harde schijf te overwegen. Ook de snelheid waarmee de harde schijf draait, is belangrijk. Neem een schijf van 7.200 omwentelingen per minuut.

GELUIDSKAART
Wie veel muziek via de pc beluistert, dvd-films bekijkt en games speelt, moet ook letten op de geluidskwaliteit. Een setje luidsprekerboxen met een subwoofer is dan zeker geen overbodige luxe. Als het systeem een diepe, galmende bas kan produceren, zit je goed. Voor bioscoopgeluid is Dolby Digital surround sound een vereiste.

SERVICE
Kijk ook of een duidelijke handleiding wordt meegeleverd. Een boekje is zeker voor beginners handiger dan een cd-rom of website met informatie. Garantie en service zijn niet het minst belangrijk. On-site garantie betekent dat je service aan huis krijgt bij mankementen. Een aantal leveranciers vraagt bijbetaling als je deze garantie wilt verlengen tot drie jaar. De kwaliteit van de helpdesk is vaak een ondergeschoven kindje. Bovendien kan ook aan het bellen een prijskaartje hangen.

AANSLUITINGEN
Beschikt een pc over een tv-tunerkaart dan kan je 'm ook als televisie gebruiken. Een tv-out verbinding maakt het mogelijk de pc aan de tv te koppelen en deze te gebruiken voor het bekijken van dvd's. Een tv-in verbinding is weer belangrijk voor bezitters van een camcorder. De videobeelden kunnen dan worden overgezet naar een pc. Bij een pc met IEEE 1394, ook bekend als FireWire, gaat de overdracht snel en gemakkelijk.

Bij de meeste thuiscomputers wordt een cd-brander bijgeleverd of een dvd-rom speler. Over de keuze van de monitor: zie elders in deze bijlage.

© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden.