De Telegraaf-iNieuwsLinkSportLinkDFTTelegraafNet

23 november 2000 
PC Thuis 

PC Thuis Home 
De Telegraaf-i 

Welke pc kiezen?

Momenteel worden de pc's met een Pentium III 800 MHz processor het meest verkocht. De volgende maand zal dat een 866 Mhz zijn. En eind eerste kwartaal 2001 zitten we alweer op de 1 gigaherz. De duurste systemen zullen dan zijn voorzien van een Pentium IV processor. Eind deze maand volgt de introductie hiervan.

Bij de notebooks wil de consument momenteel een 600 of 650 MHz processor. Met het oog op de langere batterijtijd zijn modellen met SpeedStep in trek. Die kunnen namelijk op twee snelheden draaien.

De Nederlander let sterk op de prijs/kwaliteitsverhouding en komt dus uit op de iets minder snelle processors. Voor een systeem met 1 gigaherz onder de motorkap betaal je al gauw een paar honderd gulden meer. En 1 gigaherz is meer dan de meeste gebruikers nodig hebben. Waarom zou je voor de laatste technologie moeten betalen als je daar niet werkelijk gebruik van maakt.

De Intel Celeron is voor gebruikers die niet al te ingewikkelde dingen met hun computer doen. Voor snelle toepassingen en 3D games beland je al gauw bij een Pentium. Ook de K6-2 processors van AMD zijn hier geschikt voor. De AMD Athlon is nog sneller. Het antwoord van Intel hierop is de Pentium 4, die sinds maandag in de winkel ligt.

Niet alleen de processor, maar ook het interne RAM-geheugen bepaalt de snelheid waarmee kan worden gewerkt. Dit is namelijk het (tijdelijke) geheugen voor de software, die op een bepaald moment in gebruik is. Eveneens niet onbelangrijk is het cache geheugen. Als de processor aan het werk is, wordt daar kortstondig veel gebruikte informatie in gestopt. Zo wordt voorkomen dat de processor telkens weer gegevens van elders moet halen. Want dat zou eeuwen duren.

De harde schijf is de voorraadkast van het systeem. Je kunt er alles op bewaren wat je regelmatig nodig hebt zoals software, muziek, foto's en documenten. De omvang van het geheugen wordt gemeten in gigabytes (GB). Hoe meer de computer hier van heeft, des te meer gegevens zijn op te slaan. Een 15 GB harde schijf is doorgaans ruim toereikend voor e-mail, correspondentie, agenda, persoonlijke financiën en het huiswerk van de kinderen. Wie heel veel audio, video, foto's en andere multimedia opslaat, moet een wat grotere schijf aanschaffen.

Vraag je altijd af waarvoor de pc gebruikt gaat worden. Games en videobewerking vragen om een krachtig systeem. Wie de pc voor amusement thuis wil aanwenden, doet er verstandig aan goed op beeld en geluid te letten. Neem meteen een hoogwaardige 3D grafische kaart. Om de prijs hoef je het niet meer te laten. En zorg dat er goede speakers op het systeem staan aangesloten. Natuurlijk met digital surround sound.

Ook het oog wil wat. Zeker als de kinderen met computergames spelen. De monitor mag dan geen sluitpost zijn. Net als een televisie toont het beeldscherm de informatie die op de pc staat, zoals woorden en beelden. Het meest verkocht worden 17 inch monitors. De resolutie moet minstens 1024x768 zijn.

 

1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">