De Telegraaf-iNieuwsLinkSportLinkDFTTelegraafNet

23 november 2000 
PC Thuis 

PC Thuis Home 
De Telegraaf-i 

Videobewerking op de PC:
Alles kan en alles mag

door HOTZE ZIJLSTRA

Het bewerken van video op de pc wordt steeds gemakkelijker. Een kwestie van investeren in een beetje hard- en software en na enige oefening zijn thuisopnamen om te toveren in een echte familie-blockbuster. Met een digitale camera is het zelfs mogelijk producties te maken die op televisie niet zouden misstaan. Tenminste, dat zeggen ze.

Deze hobbyfilmer wilde het ook wel eens proberen. Als basismateriaal gebruikten we een snelle Pentium III 600 met 128 megabyte RAM-geheugen en een extra harde schijf. Want dat heeft deze jongen ook vernomen: één uur digitale video staat gelijk aan maar liefst 13 gigabyte schijfruimte! We gaan ook proberen of onze oude analoge Video 8-camera misschien wil samenwerken met een anderhalf jaar jonge Macintosh.

Bij videobewerking op de pc is een digitale camera echt een uitkomst. Via een Firewire of i-Link insteekkaart kan de camera zo aan de pc worden geknoopt. Zit Firewire standaard op de computer, dan is hooguit nog een kabeltje en software nodig waarmee de ruwe beelden zijn te bewerken, te selecteren en in te korten. Omzetten van digitaal naar analoog hoeft niet, dus er treedt geen enkel kwaliteitsverlies op. Geen Firewire? Dan biedt een PCI-kaart uitkomst. Bijvoorbeeld de EZDV van Canoplus, die voor nog geen 1000 gulden geleverd wordt met handige software. Of het goedkopere Studio DV-pakket van Pinnacle Systems.

Met een iMac DV van Apple is het nog eenvoudiger. Die hip vormgegeven thuis-pc's zijn namelijk standaard uitgevoerd met Firewire en het programma iMovie, waarmee eenvoudig kwalitatief hoogstaande videoproducties in elkaar te zetten zijn. Talloze beeldovergangen, geluidseffecten, grafische mogelijkheden en andere bewerkingsmogelijkheden zijn standaard ingebakken. Dankzij de simpele gebruikersinterface kan iedereen er direct mee aan de slag. Nadeel is dat i-Movie alleen werkt in combinatie met een digitale camera.


Met een FireWire-kabel is de aansluiting van een videocamera op de pc een kwestie van een kabeltje. Foto Sony

Gelukkig zijn er ook voor bezitters van een analoge camera genoeg andere mogelijkheden. Hiervoor zijn voor enkele honderden guldens speciale USB-kabeltjes met tulpstekkertjes of een S-video aansluiting aan de camera-zijde te koop. Vaak worden deze dingen geleverd inclusief software waarmee het mogelijk is om de analoge beelden te vangen en in één beweging als digitale videobestanden weg te schrijven naar de harde schijf. Een andere mogelijkheid is een meestal duurdere PCI-insteekkaart.

In welk bestandsformaat de beelden op de harde schijf worden opgeslagen, is afhankelijk van de fabrikant van de hard- en software. Bij het zogenoemde 'capturen' van analoge video geldt meestal: hoe duurder de kaart, hoe hoger de kwaliteit van het beeld en hoe uitgebreider de mogelijkheden. Bij veel kabeltjes of insteekkaarten zit de videobewerkingssoftware, zoals het uitgebreide en populaire Premiere, bij de prijs inbegrepen. Wel zo gemakkelijk, omdat in dat geval alles op elkaar is afgestemd. Een goede kaart kost tussen de 1000 en 2000 gulden.

Na enig oefenen beschikken we uiteindelijk over een leuk videobestandje op de harde schijf. Maar ons doel is vertoning in de huiskamer. Daartoe moeten de beelden dus terug naar de camera of in analoge vorm worden geëxporteerd naar de goeie ouwe VHS-recorder. Helaas. Onze USB-kabel kan, in tegenstelling tot de (veel) duurdere PCI-kaarten, alleen beelden van de camera oppakken. Terugschrijven zit kennelijk niet bij de prijs inbegrepen. En ons digitale apparaat heeft standaard geen DV-in mogelijkheid.

We kunnen de filmpjes natuurlijk wel wereldkundig maken via internet. Sommige pakketjes, bestaande uit een editing-programma en USB-capture kabel, zijn hier speciaal voor bedoeld. Studio OnLine van Pinnacle bijvoorbeeld. Bewerkte films kunnen met dit pakket voor 179 gulden op eenvoudige wijze op een gratis website worden geplaatst. Voor Mac-gebruikers is er het iets duurdere InterView-pakket, dat wordt geleverd met VideoShop-software.

Om beelden van de computer via i-Link of Firewire te kunnen terugsturen naar een digitale camcorder, voor vertoning op de buis, is het dus belangrijk om eerst uit te vogelen of-ie ook geschikt is voor DV-recording. De overheid heeft helaas bepaald dat digitale videocamera's bij invoer niet over een opnamefunctie mogen beschikken. Ze kunnen het dus wel, maar dit kunstje is veelal gedeactiveerd. Gelukkig zijn er apparaatjes in de handel, zogenoemde DV-widgets, waarmee de opnamefunctie weer ingeschakeld kan worden. Sommige winkels doen dit tegen betaling. Bovendien is er software te krijgen die de opnamefunctie weer in ere herstelt. De mogelijkheden verschillen per camera.

De beelden wegschrijven naar het DVD-huiskamerformaat, de opvolger van de video-CD en de VHS-band, is voorlopig toekomstmuziek. Alhoewel Pioneer onlangs de eerste gecombineerde CD/DVD-brander presenteerde, speciaal voor het opslaan van video. Het apparaat is echter nog niet leverbaar en waarschijnlijk peperduur.

Het resultaat? Technisch mankeert er weinig aan onze thuisproducties. Maar het filmen zelf is en blijft een vak. Met programma's als Premiere, iMovie, MediaStudio, Avid Cinema, Megastudio of Final Cut kunnen weliswaar de fraaiste graphics worden toegevoegd en de meest vloeiende of kunstzinnige overgangen tussen scènes worden gemaakt, een interessant verslag van een weekeindje vakantiepark begint toch met de juiste beelden. Wat dat betreft valt er nog veel te leren.

1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">