De Telegraaf-iNieuwsLinkSportLinkDFTTelegraafNet

23 november 2000 
PC Thuis 

PC Thuis Home 
De Telegraaf-i 

Het beste hebbeding

Loop niet de eerste de beste winkel binnen om blindelings een zakcomputer te kopen. Het aanbod wordt steeds uitgebreider. Handhelds, palmtops, personal digital assistants (pda's) en slimme mobieltjes verschijnen in alle vormen en maten. Dat maakt de keuze moeilijker. Elk apparaat heeft weer zijn voors en tegens. Het is zaak van te voren goed te overdenken wat het apparaat allemaal moet kunnen.

Er zijn drie grote families van handhelds, met ieder een eigen besturingssysteem. Net als bij een gewone pc bepaalt het besturingssysteem wat je op het scherm ziet en hoe je het spul bedient.

Verreweg het meest verkocht is de Palm. In Europa is ook Psion een vertrouwde naam. Uiteraard wil Microsoft ook op dit gebied domineren. De Pocket pc die draait op Windows CE, is haar antwoord op Palm en Psion's Epoc-systeem. Van Word en Excel zijn miniversies gemaakt, waarmee de gebruiker een heel eind kan komen. Voordeel van de Pocket pc is dat de uitwisseling van documenten met de gewone pc vrij gemakkelijk gaat. Als minpunt geldt dat ze vrij zwaar en omvangrijk zijn.

Palm kon de Pocket pc en haar voorgangers tot nog toe op afstand houden door haar compacte formaat, geringe gewicht en grote gebruiksvriendelijkheid. Verder wordt Palm geprezen om haar design. Door de grote populariteit van Palm is er ook veel software voor ontwikkeld. Wat dat betreft ligt Palm een straatlengte voor op EPOC (Psion) en Windows CE.

Een zwak punt is het invoeren van teksten. Wie echter slechts korte notities hoeft in te tikken, kan met een Palm redelijk uit de voeten.


Het wordt steeds gemakkelijker om afspraakjes en andere persoonlijke informatie bij te houden. Handhelds, Personal Digital Assistants, palmtops, slimme telefoons en organisers helpen daarbij.
Foto Frans Jongen, met dank aan BelCompany

TOETSENBORD
De meeste personal digital assistents zijn oorspronkelijk bedoeld voor het beheer van adressen en het bijhouden van de agenda. Daarvoor is een toetsenbord niet strikt noodzakelijk. Meestal wordt een pen meegeleverd, waarmee op aanraakscherm gegevens zijn in te voeren. Sommige fabrikanten beelden een alfabet op dit schermpje af. Je moet dan een toets aanraken om een letter in te voeren. Zo kan je hele woorden vormen. Andere fabrikanten werken met handschriftherkenning. In elk veld kan een teken worden ingevoerd. Daarbij moet je je aan een voorgeschreven patroon houden.

Sommige handhelds hebben een toetsenbord. Dat maakt betrokken apparaten groter. Door de handheld open te klappen verschijnt het toetsenbord, terwijl de andere helft uit het schermpje bestaat.

SCHERM
Ook de keuze van dit schermpje is belangrijk. Goedkopere apparaten hebben een zwartwitscherm. Kleurenschermen zijn duurder en verbruiken meer energie. Een ander punt van overweging is de opslagcapaciteit. De geheugens variëren van 2 tot 32 MB. Informeer ook of extra geheugen valt toe te voegen. Het is maar de vraag wat je met de handheld gaat doen. Sommige mensen willen alleen hun meest kritische informatie bij de hand houden. Ze gebruiken hun handheld dagelijks als agenda, actielijst, adressenbestand en notitieblok. Anderen torsen liever hun hele archief met hun mee. Een 32 MB intern geheugen zoals de iPaq H3630 Pocket PC bezit, levert genoeg opslagcapaciteit op voor enkele duizenden contracten en afspraken. Daarnaast levert het voldoende opslagcapaciteit voor het openen van e-mails met een Word of Excel attachment en voor het enkele uren kunnen luisteren naar mp3 muziekbestanden.

SYNCHRONISATIE
Dikwijls worden deze handige hulpjes gebruikt als verlengstuk van de pc. Thuis en op kantoor staat een computer klaar. Naar buiten wordt de digitale assistent meegenomen. Na terugkeer moeten alle nieuwe gegevens worden overgebracht naar de pc. Zakelijke gebruikers zullen synchronisatie met het bedrijfsnetwerk wensen.

Belangrijk is dat de synchronisatie vlekkeloos verloopt. Dit gaat het beste als beide apparaten precies dezelfde software gebruiken. Bij verschil is meestal conversie nodig.

Voor de uitwisseling van gegevens is belangrijk wat voor soort poort er op het apparaat zit. Meestal is dat een seriële ingang. Soms wordt deze gecombineerd met een infrarode ingang. Met deze laatste kunnen gegevens naar bijvoorbeeld een printer worden gestuurd, zonder dat een kabeltje nodig is. Alle Windows CE pda's hebben zo'n infrarood poort. De Visor handheld ondersteunt USB. Synchronisatie via USB is sneller en eenvoudiger dan via een standaard seriële poort. Met een speciale USB-kit kan een verbinding worden gelegd met desktop computers. Helemaal gemakkelijk wordt het met Bluetooth. Apparaten die daarvan zijn voorzien, kunnen moeiteloos communiceren.

INTERNET
Steeds meer fabrikanten komen met handhelds, waarmee je op internet kan surfen. Soms is een aparte internetmodule verkrijgbaar, waarmee e-mail en toegang tot het web mogelijk worden. Palm biedt bij de M100 handheld een Mobile Internet Kit, die bijvoorbeeld ook de mogelijkheid geeft korte sms-tekstberichten uit te wisselen.

En dan is er nog de slimme mobiele telefoon, die behalve de mogelijkheid tot surfen en e-mailen ook agendafuncties bezit. Op sommige apparaten kan je zelfs mp3-muziek beluisteren of een e-book op lezen.

1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">