De Telegraaf-iNieuwsLinkSportLinkDFTTelegraafNet

23 november 2000 
PC Thuis 

PC Thuis Home 
De Telegraaf-i 

Zoeken naar gratis software loont

door MARTIJN VAN ES

Software is duur. Zeker als het populaire programma's betreft moet vaak diep in de buidel getast worden. Daarom wordt er ook lustig op los gekopieerd in Nederland. Dat hoeft echter helemaal niet. Als je goed zoekt kun je veel software gratis downloaden.

Voordat je begint met zoeken is het wel handig om te weten welke soorten software er zijn. Niet alle gratis te downloaden software is namelijk echt gratis. De aantrekkelijkste programma's zijn vaak alleen als demonstratieversie van het net te halen. Die programma's zijn meestal beperkt in hun functionaliteit en schakelen zichzelf na een aantal dagen automatisch uit waarna de software aangeschaft moet worden.

Shareware gaat uit van ongeveer hetzelfde principe. Het verschil is echter dat shareware-programma's meestal wel volledig werkend zijn. Ook zijn ze vaak na het verstrijken van de tijdslimiet nog te gebruiken, maar krijg je voordat het programma start wel een irritante herinnering te zien.


Lastig te leren, maar wel een alleskunner: Gimp

Echt gratis is freeware. Programma's die gratis worden aangeboden omdat ze het resultaat zijn van hobbyisme of bedoeld zijn om reclame te maken voor een uitgebreide versie. Een tussenvorm is adware, waarbij de ontwikkelkosten van de software worden terugverdiend door het tonen van advertenties.

De freeware-programma's die je kunt vinden op het net zijn vaak niet meer dan leuke of handige hebbedingetjes. Op downloadsites als Tucows en Download.com zijn vrachten van dit soort software te vinden. Voor de grote, echt nuttige programma's moet vaak betaald worden. Toch zijn er, als je goed zoekt, wel krenten in de pap te vinden.

Gewild bij veel computergebruikers is programmatuur om foto's te bewerken. Die software is wel gratis te vinden, maar de kwaliteit is meestal erg mager. Vaak gaat het om programma's die alleen kunnen vervormen of leuk bedoelde effecten kunnen uitvoeren. Ook wordt er regelmatig verwacht dat een gebruiker al een 'echt' bewerkingsprogramma heeft geÔnstalleerd.

Een gunstige uitzondering op de regel is Gimp. Dit programma heeft veel weg van Adobe's veel geprezen Photoshop en is oorspronkelijk gemaakt voor het besturingssysteem Linux. Wie met Gimp wil gaan werken moet wel van experimenteren houden. Omdat het programma is ontwikkeld door hobbyisten wordt er geen kant-en-klare handleiding bij geleverd. Hoewel er natuurlijk veel op internet te vinden is blijft het natuurlijk moeilijk. Zeker omdat Gimp niet echt gebruiksvriendelijk is. Het programma kan veel, maar een beginner raakt al gauw verdwaald.

Downloadlocaties
Algemene freeware
Tucows
Download.com
Fotobewerking
Gimp (info)
PC-beveiliging
eSafe Desktop
ZoneAlarm
Kantoorsoftware
StarOffice
Downloadmanagers
GetRight
Go!Zilla

Iedereen die regelmatig internet weet dat het bijna verplicht is om je PC goed te beveiligen. Ook dat hoeft niet veel te kosten. Het IsraŽlische bedrijf Aladdin biedt op zijn site gratis de virusscanner eSafe Desktop aan. Een makkelijk te bedienen programma dat virussen snel en goed herkent en vernietigt. In eSafe Desktop is ook een zogenaamde personal firewall opgenomen. Een firewall beschermt een computer voor aanvallen van buitenaf. Een ander programma met die functie is ZoneAlarm. Dit kleine softwarepakket is zeer makkelijker in te stellen en slaat meteen alarm als iemand probeert 'in te breken'.

Als je over gratis software praat, dan kun je tegenwoordig bijna niet meer om StarOffice heen. Computergigant Sun Microsystems biedt op zijn site een gratis en volledig werkend officepakket aan. Misschien is het even wennen aan het iets afwijkende uiterlijk, maar daarna kan StarOffice net zoveel als het concurrerende pakket van Microsoft. Zelfs bestanden uitwisselen met de concurrent gaat moeiteloos. De enige drempel is misschien de grootte van het pakket. Die is met ruim tachtig megabyte iets te groot om 'even te downloaden'.

Voor het downloaden van al die gratis programma's kan het handig zijn om een downloadmanager te installeren. Zo'n programma zorgt er voor dat het downloaden ordelijk verloopt en dat als het eens mis gaat je niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen. De bekendste downloadmanagers zijn GetRight en het spectaculairder vormgegeven Go!Zilla.

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">