De Telegraaf-iNieuwsLinkSportLinkDFTTelegraafNet

23 november 2000 
PC Thuis 

PC Thuis Home 
De Telegraaf-i 

Geen mislukte CD's meer

Een nieuwe techniek voorkomt dat cd's mislukken. Een van de eerste fabrikanten die hiermee komt, is Plextor. In de nieuwe PlexWriter 12/10/32S wordt de Burn-Proof-techniek toegepast. Hiermee wordt beschadiging van de schijfjes voorkomen. Dit probleem staat bekend als 'buffer underrun'. Oorzaak is dat de pc de gegevens niet zo snel kan afleveren als de cd wordt opgenomen. Daarom moet de cd-rw bij de start een bepaalde hoeveelheid data in de buffer kunnen bewaren. Normaal gesproken zou de data buffer altijd in staat moeten zijn voldoende informatie te bevatten om een ongestoorde opname te garanderen.

Het probleem van 'buffer underrun' ontstaat als de inhoud van de data buffer kleiner is dan de opnamecapaciteit van de cd-rw. De Burn-Proof techniek zorgt ervoor dat de recorder voortdurend de status van de buffer checkt. Net voordat het probleem dreigt, stopt de cd-rw met de opname van een bepaalde locatie op de cd. In de tussentijd probeert de recorder meer informatie van de pc te krijgen en de buffer opnieuw te vullen. Wanneer de buffer weer is aangevuld, hervat de opname van exact dezelfde positie als waar is gestopt.

Plextor behoort tot de meest gewaardeerde cd-rw-fabrikanten. De Japanse fabrikant scoort meestal hoog in tests. Nadat eerst een versie met atapi-interface is uitgebracht, komt er nu een snelle PlexWriter met scsi-interface.

1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">