De Telegraaf-iNieuwsLinkSportLinkDFTTelegraafNet

23 november 2000 
PC Thuis 

PC Thuis Home 
De Telegraaf-i 

Dvd breekt door

door ALFRED MONTERIE

Dvd begint door te breken. Philips schat dat in de Benelux ongeveer 300.000 spelers hun weg naar de huiskamer hebben gevonden. De verkoop van voorbespeelde films en concert dvd's groeit spectaculair.

"De dvd-schijfjes zijn momenteel al goed voor zo'n tien procent van de totale omzet bij de Free Record Shop. Een jaar geleden was dat nog maar twee procent", vertelt Eric Benjamin, commercieel-directeur van deze keten. "Het fraaie beeld en het geweldige geluid spreekt het publiek aan", aldus Benjamin. De consument haalt hiermee de bioscoop in huis. Benjamin: "Je beleeft een film anders dan met een gewone videorecorder."

De verkoop van dvd is inmiddels die van voorbespeelde video gepasseerd. Tekenend voor de situatie is dat Free Record Shop een belangrijk deel van de schapruimte die traditioneel voor voorbespeelde banden bestemd was, nu gebruikt voor dvd.

De Free Record Shop-directeur verwacht dat het aandeel van dvd nog verder zal stijgen. De dvd-spelers profiteren mee van de enorme vraag naar duurzame consumptiegoederen. Het gaat weer goed in de consumentenelektronica. De meeste dvd-spelers staan in de huiskamer naast de televisie. Steeds meer mensen kiezen voor een avondje 'home entertainment'. Benjamin: "Mensen die een dvd-speler kopen, willen kort na deze aankoop heel snel een behoorlijk aantal dvd's hebben."

Dvd bestaat nu vijf jaar in de Verenigde Staten. In Nederland gaan we het vierde jaar in. Eline Schutten, product manager dvd Philips Nederland, spreekt van een 'booming business'. "In de drie jaar dat dvd op de Nederlandse markt is, verdrievoudigt de vraag." Volgens Schutten is sprake van de snelste introductie van consumentenelektronica ooit. "Sneller zelfs nog dan de introductie van tv of cd."


Dvd-spelers worden snel goedkoper. Voor 800 gulden valt al een redelijk model te kopen. Om superieur geluid te krijgen ben je meer kwijt. Want daarvoor is een audio/video tuner-versterker nodig. En die kost al gauw meer dan 1000 gulden. Ook moet je goede surround speakers hebben.

Momenteel zijn er zo'n 1100 titels te koop. De meeste hiervan zijn Amerikaanse films. Schutten ziet ook een geleidelijke groei van concert dvd's en Nederlandse films. De dvd-spelers zijn de laatste jaren verder verbeterd. De menu's zijn uitgebreider. Toegevoegd is de zoomfunctie die tot beeldvergroting leidt.

Dvd is kwalitatief duidelijk beter dan een videorecorder. Schutten: "Voortaan kunnen we van een film genieten zoals film is bedoeld. Dat wil zeggen in breedbeeld met digitale beeld- en geluidskwaliteit. De dvd-schijf heeft een hoge opslagcapaciteit (4,7 Gigabytes). Hierdoor kan er veel extra materiaal op, dat je normaal niet te zien zou krijgen. Als je een dvd-disc in je speler stopt, verschijnt er een menuscherm.

Elke film heeft zo zijn eigen menu met extra's. Te denken valt aan taalkeuze, een kijkje achter de schermen, interviews met de sterren en hun biografieŽn. Ook worden vaak extra scenes toegevoegd, die in de bioscoopversie niet waren te zien. Tijdens het afspelen van de film wordt soms ook begeleidend commentaar van de regisseur of acteur gegeven. Voor de echte cinefielen en filmstudenten kan dat erg interessant zijn.

Schutten: "Een nieuw fenomeen zijn de zogenaamde 'Paaseieren'. Dit zijn verstopte signalen of hints in de film. Met een druk op de afstandsbediening krijg je een stuk beeld, informatie of iets anders unieks te zien, voordat je weer terugkeert naar waar je was gebleven in de film. Deze verstopte 'paaseieren' zijn vaak moeilijk te vinden. Een aantal websites vertellen je per film waar je op moet letten." Films waar deze 'paaseieren' in verstopt zitten, zijn onder meer The Matrix en The Bone Collector.

Philips introduceert in haar nieuwste topmodel dvd-speler, de DVD 1010, de Digital Natural Motion techniek. Daardoor worden bewegende voorwerpen ook op grotere televisieschermen helder, scherp en vloeiend weergegeven, zelfs bij versnelde weergave. Hiervoor is een zeer krachtige Falcon IC-processor ingebouwd.

De speler is voorzien van Smart Picture, waarmee beeldinstellingen als kleur, helderheid en contrast kunnen worden geregeld. Deze dvd-speler is tevens geschikt om cd-r en cd-rw schijfjes af te spelen.

De DVD 1010 kost É2.299.

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">