De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife

Washington en Hawke genomineerd

De verhouding tussen leerling en mentor

door Marco Weijers

Denzel Washington vormt het levende bewijs dat een goede acteur een doorsnee film op een hoger plan kan tillen. Vier keer eerder werd hij genomineerd voor een Oscar, één keer won hij Hollywoodgoud voor zijn bijrol in 'Glory'. Washingtons optreden in 'Training Day' van regisseur Antoine Fuqua ('The Replacement Killers') zou hem dit jaar wel eens zijn vijfde nominatie kunnen opleveren.

Denzel Washington
Alonzo Harris is een keiharde narcoticarechercheur

In 'Training Day' speelt Washington narcoticarechercheur Alonzo Harris, die is uitverkoren om de grasgroene Jake Hoyt (Ethan Hawke) in te werken. Zijn gretige nieuwe collega wil alles van de door de wol geverfde Harris leren en krijgt zijn trekken thuis.

Alonzo is een man van de praktijk. Een gewelddadige praktijk, waarin je onmogelijk schone handen kan houden. Tijdens een nogal onwaarschijnlijke opeenstapeling van gebeurtenissen komt de verhouding tussen leerling en mentor op scherp te staan.

Ethan Hawke
Jake Hoyt moet nog veel leren

Dat Harris niet volgens de boekjes werkt, vindt de jonge Hoyt nog wel te begrijpen. Hij raakt er echter steeds sterker van overtuigd dat zijn grote voorbeeld corrupt is. Maar is dat echt zo, of ziet hij zelf de wereld te zwart-wit?

Denzel Washingtons genuanceerde vertolking houdt je ook als bioscoopbezoeker lang op de wip en zorgt voor extra spanning in deze verder weinig opzienbarende politiethriller. Ethan Hawke levert op zijn beurt goed weerwerk.

Regie: Antoine Fuqua

Cast: Denzel Washington, Ethan Hawke

© 2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: crazylife@telegraaf.nl