De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife

Fantasy-klassieker bewerkt tot imposant filmavontuur

De magie van The Lord of the Rings

door Marco Weijers

Hij werd gesmeed in de laaiend hete vuren van de Doemberg: de ene ring, die alle kwaad in zich verenigt. Aan de vinger van zijn maker Sauron zou het sieraad de duistere heerser grenzeloze macht verschaffen. Een speling van het lot heeft de ring echter doen belanden in de handen van de hobbit Bilbo en via hem in die van zijn neef Frodo. Wanneer de bevriende tovenaar Gandalf de huiveringwekkende herkomst van het kleinood ontdekt, wordt Frodo opgezadeld met een zware taak: hij moet huis en haard verlaten om de ring uit handen van de oprukkende vijand te houden.

The Lord of the Rings
De groep van negen vrienden beginnen
aan de gevaarlijke tocht

Die opdracht vormt de ruggengraat van 'The Lord of the Rings', de avontuurlijke en sprookjesachtige schepping van de Britse schrijver J.R.R. Tolkien uit 1954, die nu door Peter Jackson in drie delen is verfilmd. Het succes van het eerste deel, 'The Fellowship of the Ring', zal moet uitwijzen of de trilogie straks als een financiŽle molensteen om de nek van filmproductiemaatschappij New Line hangt, of zal schitteren als een groeidiamant.

Sir Ian McKellen
Tovenaar Gandalf
bekijkt Dé Ring

Na het zien van 'The Fellowship of the Ring' valt te concluderen dat maar weinig dat schitteren in de weg zal staan. Regisseur Jackson brengt de fantasiewereld van Tolkien in beeld op een manier die op veel vlakken recht doet aan het origineel, al stroomlijnde hij het verhaal tot meer hanteerbare proporties. Dan nog blijft er een bijna drie uur durend epos over.

De rolbezetting draagt voor een belangrijk deel bij aan de geloofwaardigheid van de film. Elijah Wood is met zijn hemelsblauwe kijkers en afgekloven nagels de vleesgeworden Frodo, held tegen wil en dank, en ook Sean Astin is als zijn trouwe, wat verlegen hulpje Sam een schot in de roos. Sir Ian McKellen lijkt geschapen voor de rol van de rijzige tovenaar Gandalf en vindt zijn evenknie in Christopher Lee, die gestalte geeft aan de gevallen magiŽr Saruman.

Elija Wood
Frodo geniet van het elfen-landschap Rivendell

De negen minuten durende proloog, waarin de historie van de ring uit de doeken wordt gedaan, werpt een zekere drempel op (al plaatst het de latere ontwikkelingen ook in perspectief). Ook 'The Fellowship of the Ring' blijft onvermijdelijk een deel van het geheel: het is een introductie van karakters en verhaalelementen, vlot en ritmisch verteld en met talrijke momenten van spanning en actie, maar zonder duidelijk hoogtepunt en met een bijna ondraaglijk open einde. Weliswaar doen de drie uur zich daardoor voelen, maar tegelijkertijd honger je naar meer.

Regie: Peter Jackson

Cast: Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Liv Tyler, Cate Blanchett

© 2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: crazylife@telegraaf.nl