De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife

Nicole Kidman schittert

Gedoemde liefde in overspannen musical

door Eric Koch

De flamboyante cabaret-eigenaar Litzer (Jim Broadbent) droomt op het Montmartre van Toulouse Lautrec en Erik Satie van hooggestemder amusement dan de populaire can-can-dansjes van zijn karig geklede werkneemsters. Hij heeft zijn zinnen gezet op een heuse musical, met zijn ster (Nicole Kidman) in de hoofdrol.

Nicole Kidman en Ewan McGregor
Satine en Christian
dansen in Moulin Rouge

Voor zo'n ambitieuze onderneming is geld nodig. Dat bevindt zich in de portefeuille van de rijke markies, een vurige bewonderaar van courtisane. Zij zou best bereid zijn geweest om zich uit liefde voor haar vak aan de borst van de weldoener te vleien, als zich niet plotseling de romantische dichter (Ewan McGregor) had aangediend. Een armoedzaaier, zeker, maar iemand met een kloppend hart van goud. En dat spreekt uiteindelijk meer aan dan het aardse kapitaal van de amoureuze suikeroom.

Terwijl de handige regelaar Litzer nerveus de opbloeiende liefde tussen de hoofdrolspeelster van zijn musical en de schrijver ervan voor zijn sponsor verborgen probeert te houden, openbaart zich bij een dodelijke ziekte.

Nicole Kidman
Nicole Kidman als Satine

Regisseur Baz Luhrmann, eerder succesvol met 'Strictly Ballroom' en zijn futuristische versie van Shakespeare's 'Romeo & Juliet', haalt het schilderachtige decor van het laatste decennium van de 19e eeuw middels een lange reeks flarden van moderne popsongs naar het heden. Zijn overweldigende orgie van beeld en geluid komt over als 'The singing detective' op een dieet van lsd, cocaïne en andere geestverruimende middelen.

Zoveel kwartjes heeft cinemagier Luhrmann tegelijk in de jukebox geduwd, dat de machinerie op hol is geslagen; zijn personages worden dansende marionetten in handen van een overspannen poppenspeler. Voor menselijke emoties is in dat visuele pandemonium nauwelijks plaats. De muziek en de koortsachtige beelden stimuleren oor en oog, maar laten het hart onberoerd.

Regie: Baz Luhrmann

Cast: Nicole Kidman, Ewan McGregor, John Leguizamo, Jim Broadbent

2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: crazylife@telegraaf.nl