De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife

Oscarwinnaar Crowe als schizofrene genie

Gebaseerd op het leven
van een Nobelprijswinnaar

door Eric Koch

Ron Howard
Ron Howard

Veel interessanter dan zijn menselijke omgeving vindt John Nash de getallen in zijn hoofd. Op de prestigieuze universiteit van Princeton laat de jonge wiskundige de colleges, de professoren en zijn medestudenten voor wat ze zijn en in afzondering telt hij op en trekt hij af. Op zoek naar dat ene briljante idee dat hem onsterfelijk zal maken.

Genieën balanceren vaak op de rand van de waanzin, wil het romantische cliché en ook in 'A Beautiful Mind' (gebaseerd op het leven van Nobelprijswinnaar John Nash) verliest de hoogbegaafde hoofdpersoon het onbelemmerde uitzicht op de werkelijkheid. Aanvankelijk levert dat een spannende episode op. Nash wordt halverwege de Koude Oorlog benaderd door een mysterieuze militair (Ed Harris) om Russische geheime boodschappen te ontcijferen. Nachtelijke afleveringen van enveloppen, een achtervolging door een zwarte auto en een schietpartij roepen de pakkende sfeer van een thriller op. Wat is echt en wat is het produkt van Nash' overspannen verbeelding?

Russell Crowe
De wiskundige formules van
John Forbes Nash jr.

Minder geslaagd is de film daarvoor en daarna (als Nash de strijd aangaat met zijn fantomen). Een volwassen acteur die als student nadrukkelijk jonger probeert over te komen vraagt het nodige inlevingsvermogen van de kijker en ook daarna zien we Russell Crowe zichtbaar hard werken. In de VS wordt dat gewaardeerd: een lange reeks acteurs, van Dustin Hoffman tot Tom Hanks, haalde Oscars binnen voor ingeleefde portretteringen van geestelijk en/of lichamelijk gehandicapten. Alsof men onder de blauwe hemel van Hollywood eens per jaar oog wil tonen voor de minder bedeelde medemens.

Maar Crowe kijkt iets te vaak alsof hij poep in de broek heeft. Namaak dus, zoals ook de film van Ron Howard de indruk maakt alsof hij stiekem de aantekeningen heeft overgeschreven van een intelligentere medestudent. In dat opzicht lijkt hij op Steven Spielberg: technisch zeer bedreven, maar niet écht thuis in volwassen onderwerpen. 'A Beautiful Mind' boeit in gedeelten en met name als Jennifer Connelly en Ed Harris in beeld zijn.

Jennifer Connelly
Alicia Forbes steunt
haar man door dik en dun

De Nieuw-Zeelander Russell Crowe speelt dus de hoofdrol en maakt daarmee opnieuw kans om een Oscar in de wacht te slepen. Vorig jaar ontving hij hem al voor zijn rol in 'Gladiator'. Dit jaar werd zijn werk in elk geval al bekroond met een Golden Globe. Tijdens zijn dankwoord nam hij uitgebreid de tijd om regisseur Ron Howard te bedanken voor zijn inzet. Howard is op zijn beurt genomineerd voor beste regisseur. Daarnaast doet ook Jennifer Connelly nog een poging in de categorie beste vrouwelijke bijrol.

Regie: Ron Howard

Cast: Russell Crowe, Jennifer Connelly, Ed Harris

© 2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: crazylife@telegraaf.nl