Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

Traffic: Amerikaanse strijd tegen drugs

In de film Traffic van regisseur Steven Soderbergh, die ook een Oscarnominatie kreeg voor Erin Brockovich, lopen een aantal verhalen door elkaar heen. Drie om precies te zijn. Allemaal hebben ze als overkoepelend thema de strijd in de Verenigde Staten en Mexico tegen drugs.

Quaid en Zeta-Jones

Dennis Quaid en Catherina Zeta-Jones in 'Traffic'

Michael Douglas speelt de rol van opperrechter Robert Wakefield die door de Amerikaanse president is benoemd tot leider in de strijd tegen de drugskartels. Ook in zijn privéleven wordt Wakefield direct geconfronteerd met drugs als hij er achter komt dat zijn 16-jarige dochter Caroline niet van de heroďne kan afblijven.

Ondertussen zitten twee undercoveragenten van de Amerikaanse drugspolitie DEA achter de vrouw van drugsbaas Carlos Ayala (Steven Bauer) aan. Helena Ayala, een rol van Catherine Zeta-Jones, is te weten gekomen wat haar man die nu in de gevangenis zit, allemaal uitspookte. Ze spaart niets of niemand om haar luxe leventje zonder geldzorgen in stand te houden. Zelfs als ze daarvoor zelf de leiding in handen moet nemen van het drugskartel van haar man.

Benicio Del ToroBenicio Del Toro zet een prachtige rol neer

Een fraaie rol in Traffic is weggelegd voor Benicio Del Toro als de Mexicaanse politieagent Javier Rodriguez. Hij maakt aan de Amerikaanse zuidgrens jacht op drugssmokkelaars. Een lastig karweitje, want de corruptie in dit gebied weelt er tierig. Hij zelf neemt het ook niet zo nauw met de ethiek.

Voor zijn rol kreeg Del Toro een Oscarnominatie voor beste mannelijke bijrol. Zijn acteerprestatie werd eerder al gewaardeerd met een Golden Globe, de prestigieuze prijs van de buitenlandse filmkritiek in de VS.

Regie: Stephen Soderbergh

Cast: Michael Douglas, Benico Del Toro, Catherine Zeta-Jones, Luis Guzmán, Dennis Quaid, Steven Bauer.

© 2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl