Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

Pollock

Een krachtig portret
van een groot kunstenaar

Het debuut van acteur Ed Harris (The Firm, Apollo 13, The Truman Show) als regisseur was meteen een schot in de roos. Zijn film over de Amerikaanse schilder Jackson Pollock (1912- 1956) kreeg twee Oscarnominaties.

Marcia Gay HardenMarcia Gay Harden als vrouw van Pollock

Weliswaar niet voor beste film of beste regisseur, maar voor Harris zelf die de hoofdrol in de film speelde, was er een nominatie voor beste acteur. De tweede nominatie was voor Marcia Gay Harden (beste vrouwelijke bijrol) voor haar rol als Lee Krasner, de vrouw van Pollock.

De film Pollock vertelt over het leven van Jackson Pollock, een schilder die een geheel eigen plaats in de kunstgeschiedenis heeft verworven met zijn zogenaamde action painting. In zijn ogen was een doek schilderen een fysieke daad. Verf moet met emotionele gebaren op het schilderij worden gesmeten.

De film behandelt vooral Pollocks leven vanaf het moment dat hij beroemd werd. Zo’n beetje de laatste vijftien jaar van zijn korte leven. Pollock overleed toen hij 44 was. Het eerste half uur van de film laat zien hoe hij langzaam maar zeker een beroemd kunstenaar wordt. Zijn privéleven komt ook uitvoerig aan bod: de ruzies met zijn vrouw, zijn drankzucht en gewelddadig gedrag.

Ed Harris

Ed Harris scoort niet als regisseur, maar wel als acteur

In de film komen scènes voor waarin uitvoerig over kunst wordt gesproken. Het geeft de kijker een goed beeld van de kunstscène van het Amerika in de jaren veertig en vijftig en de positie die Jackson Pollock daarin in nam.

‘Pollock’ is een krachtig portret van een groot kunstenaar en tegelijkertijd gewelddadige man die de fles niet kon laten staan. Die drankzucht leidde uiteindelijk ook tot zijn dood. Om de ondergang van Pollock zo krachtig mogelijk uit te beelden, prachtig te zien in het laatste kwartiertje van de film, kwam Ed Harris 15 kilo aan. In de film is nog een leuk rolletje weggelegd voor Val Kilmer, die de Rotterdamse kunstenaar Willem de Koning speelt.

Regie: Ed Harris

Cast: Ed Harris, Marcia Gay Harden, Amy Madigan, Val Kilmer

© 2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl