Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

Opnieuw Oscarnominatie
voor
Michael Dudok de Wit

'Father and Daughter' is de tweede Oscarnominatie in de categorie korte animatiefilm van de Nederlander Michael Dudok de Wit. In 1994 kreeg hij al een nominatie voor 'The Monk and the Fish', een animatiefilmpje van 6 minuten en twintig seconden. Deze gaat over een monnik die een vis ontdekt in de vijver bij het klooster. De monnik stelt vervolgens alles in het werk om de vis te pakken te krijgen. Hij zit hem achter na met pijl en boog of probeert de vis te lokken met kaarslicht. Het staat symbool voor de spirituele reis die hij moet afleggen.

Voor 'The Monk and the Fisch' heeft Dudok de Wit een aantal aansprekende internationale filmonderscheidingen gekregen waaronder de Cartoon d’Or en de César.

Father and DaughterEén tekening uit de korte Nederlandse animatiefilm van Michael Dudok de Wit

Met 'Father and Daughter' doet hij dus opnieuw een gooi naar een Oscar. In het acht minuten durende animatiefilmpje wordt niet gesproken. Het gaat over een vader die afscheid neemt van zijn dochter. Zij wacht jaren op hem. De seizoenen trekken voorbij, maar hij komt niet terug. Het meisje groei op en krijgt haar eigen gezin. Het verlangen naar haar vader blijft, maar haar vader is er niet. Dit wordt poëtisch weergegeven door uitgestrekte vlakke landschappen, luchten zonder wolken en populieren die waaien in de wind…

'Father en Daughter' is een Brits-Nederlandse co-productie. Michael Dudok de Wit schreef het verhaal en maakte de tekeningen. Dudok de Wit werd in 1953 in Nederland geboren. Na zijn school ging hij naar Genève om te leren etsen. In het Engelse Farnham studeerde hij animatie. Nu werkt hij in Londen waar hij veel animatiefilms regisseert en tekent voor tv- en bioscoopcommercials.

Grappig is het reclamefilmpje voor Heinz salade. Daarin vraagt een droevig hard gekookt ei om de betere dingen in het leven… Michael Dudok de Wit illustreert ook boeken en geeft in Groot-Brittannië en andere landen colleges over kunst.

© 2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl