Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

Crouching Tiger, Hidden Dragon

Spiritueel actiesprookje

door Marco Weijers

Een Taiwanese regisseur en hoofdrolspelers uit Hongkong, MaleisiŽ en China. 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' mag met recht een OriŽntaalse mix genoemd worden. En dan nog niet eens alleen vanwege de nationaliteit van de makers. Ook inhoudelijk is deze film van Ang Lee een kind van een gemengd huwelijk. De rolprent combineert de bliksemsnelle actie uit de Hongkong-cinema met de spirituele lading van de Tao en is tegelijkertijd een epische vertelling met duidelijke wortels in de Chinese geschiedenis.

Chow Yun Fat treedt in 'Chrouching Tiger, Hidden Dragon' aan als de ervaren krijger Li Mu Bai. Moegestreden besluit hij afstand te doen van zijn trouwe zwaard en vraagt zijn geliefde Shu Lien (Michelle Yeoh) een krijger net als hij het kostbare wapen naar Peking te brengen om het in bewaring te geven aan de invloedrijke Sir Te. Niet lang nadat deze het zwaard heeft ontvangen, wordt het hem echter alweer ontstolen. Shu Lien zet de achtervolging in, maar kan de dief net niet vangen. Wel heeft ze een vermoeden over diens identiteit: diezelfde middag nog toonde Jen (Zhang Ziyi), dochter van de gouverneur, ongebruikelijk veel aandacht voor het legendarische wapen.

Zhang ZiyiDe wetten van de zwaartekracht spelen geen rol tijdens de gevechten in 'Crouching Tiger, Hidden Dragon'.

Jen blijkt onder invloed te staan van de door en door slechte Jade Fox, een vrouw die ooit de meester van Li Mu Bai vermoordde. Li Mu Bai heeft gezworen die daad te wreken, maar wil de talentvolle Jen sparen om haar zelf te onderwijzen en weet zich daarbij gesteund door Shu Lien.

Wat volgt is een strijd tussen goed en kwaad met tal van figuranten. Al ontrolt het verhaal zich met horten en stoten, toch zijn er genoeg elementen die boeien. Ang Lee toont actie die mijlenver ver van de werkelijkheid af staat. De kunstige gevechten (gechoreografeerd door de man die hetzelfde deed voor 'The Matrix') zien er meer uit als expressieve dansen, terwijl ook de adembenemend ruige landschappen bijdragen aan de sprookjesachtige sfeer. Daarnaast biedt 'Chrouching Tiger, Hidden Dragon' een aansprekende romantische invalshoek met een tragische ondertoon.

Een volmaakt meesterwerk is deze film zeker niet. Maar lang nadat de wat warrige verhaallijn is vergeten, staan bepaalde scŤnes nog altijd onuitwisbaar op het netvlies gegrift. Vreemde beelden zijn het, van helden die op alle mogelijke wijzen de zwaartekracht tarten en gevechten die beslecht worden in de kruinen van een bos vol buigzaam bamboe. Het maakt 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' fascinerend anders.

Regie: Ang Lee

Cast: Chow Yun Fat, Michelle Yeoh, Zhang Ziyi

© 2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl