Telegraaf-iDe krantLaatste nieuwsSportflitsenDFTDigiNieuwsZoeken

De onstuimige wereld van de jaren '70

Drugs, seks en rock 'n roll in Almost Famous

Het verhaal van de film 'Almost Famous' speelt zich af in de jaren zeventig. De film draait om de vijftienjarige William (Patrick Fugit) die compleet gefacineerd raakt door het leven van de bandleden van de rockgroep Stillwater. Zijn belevenissen zijn losjes gebasseerd op het eigen leven van de schrijver en regisseur Cameron Crowe.

William woont thuis bij zijn moeder (Frances McDormand) die probeert om haar zoons interesse voor rock-muziek in te dammen. Dat lukt haar redelijk tot Williams oudere zuster Anita het ouderlijk huis verlaat en haar platencollectie aan haar jongere broertje achterlaat.

Fugit en HudsonPatrick Fugit en Kate Hudson schitteren in 'Almost Famous'

William raakt zo gefascineerd door de muziek dat hij voor kleine krantjes recensies gaat schrijven. Al snel worden zijn stukje opgemerkt door het grote muziekblad Rolling Stone Magazine en krijgt hij de opdracht een interview te maken met de leden van de rockband Stillwater.

Frances McDormandFrances McDormand in de rol van overbezorgde moeder

Met veel moeite laat Williams moeder hem naar een concert van de rockband gaan, in de veronderstelling dat hij 's avonds gewoon weer thuis komt. Dat pakt echter anders uit: hij verblijft de gehele zomertour in het gezelschap van de band en zijn 'Band Aids'. De Band Aids zijn een groep meisjes die onder geen beding 'Groupies' genoemd willen worden, maar zich eigenlijk wel zo gedragen.

William wordt verliefd op de 'leidster' van de Band Aids, Penny Lane (Kate Hudson). Zij is ongeveer net zo oud als William, maar voelt zich veel ouder en begint dan ook een relatie met de gitarist van de band (Billy Crudup).

Voor William een onaangename stituatie, want hij moet de band te vriend houden (die hem overigens in eerste instantie zien als vijand) voor een interview. Dit alles zorgt voor een goede dosis humor, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat het een zeer persoonlijk verhaal wordt.

Regie: Cameron Crowe

Cast: Patrick Fugit, Kate Hudson, Frances McDormand

 

2001 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl