&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

'Tarzan': Disney thuis tussen de lianen

door Marco Weijers

Hij heeft stoere dreadlocks, steunt op zijn knokkels als een gorilla, slingert zich aan lianen door de jungle en surft met duizelingwekkende vaart over groen bemoste boomstammen. Dan klinkt zijn oerkreet door het bos, onmiskenbaar met nieuw elan. Tarzan's wedergeboorte als Disney-figuur heeft de 'aapmens' geen kwaad gedaan.

Tarzan heeft een ontmoeting mat Jane in 'Tarzan'.

Je kunt gerust spreken van een gezonde relatie tussen de betrokkenen, want ook de animatiestudio die Tarzan tot leven wekte, lijkt te zijn wakker geschud door diens jungleschreeuw en swingt als vanouds. Na nogal wat gezochte, bij elkaar gesprokkelde verhalen die pas na veel duw- en trekwerk in de formule pasten ('Hercules', 'Pocahontas' of zelfs 'Mulan'), doet Disney's bewerking van de door Edgar Rice Burroughs gecreŽerde mythe aangenaam samenhangend aan. Nu eens geen figuurtjes die te pas en te onpas zingend uit hun bol gaan, nu eens geen personages die al te nadrukkelijk de aaibaarheid of het komisch gehalte van de film moeten opkrikken.

Begeleid door de opzwepende jungleritmes van zanger-percussionist Phil Collins zien we een echtpaar en hun baby schipbreuk lijden voor een woeste kust. De scheepsramp overleven ze, maar bij een aanval van een luipaard worden beide ouders gedood. De vrouwtjesgorilla Kala, gealarmeerd door zijn gehuil, redt het kleine jongetje. Zij besluit het kind opvoeden alsof het van haar zelf is en noemt hem Tarzan. Vooral Kerchak, de leider en beschermer van de gorillafamilie, heeft zo zijn twijfels over het kale mormel. Tarzan is Šnders, en dat brengt hem als hij opgroeit steeds opnieuw met Kerchak in conflict.

Wanneer een wetenschappelijke expeditie de jungle intrekt, ontdekt Tarzan tot zijn opluchting dat hij soortgenoten heeft (en nog knappe ook, in het geval van Jane!). Maar als blijkt dat mensen ook hun onbetrouwbare kanten te hebben, wordt hij gedwongen te kiezen. Wie beschouwt hij echt als zijn familie? Dat antwoord volgt na een boeiende anderhalf uur, waarin alle vertrouwde Disney-elementen naadloos samensmelten tot een sfeervol avontuur.

Regie: Chris Buck, Kevin Lima

Cast: (Voicecast) Glenn Close, Tony Goldwyn, Minnie Driver