&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

'The Talented Mr. Ripley'

door Marco Weijers

Uit de boeken van zijn schepper Patricia Highsmith kwam Tom Ripley naar voren als een amorele ploert. In de film 'The Talented Mr. Ripley' is dat anders. Daar krijgt de hoofdpersoon meer psychologische doortekening, is hij een tragische buitenstaander geworden. Maar dan wel een die over lijken gaat om erbij te horen.

In adembenemend mooie beelden zo uit de vakantiefolder schetst regisseur Anthony Minghella het zoete leven in het ItaliŽ van de jaren vijftig. Een van de Amerikanen die er de bloemetjes buiten zet is Dicky Greenleaf (Jude Law), zoon van een rijke scheepsmagnaat. Samen met zijn vriendin Marge (Gwyneth Paltrow) jaagt hij in het land van de laars zijn ouderlijke toelage er doorheen. Zijn vader stuurt hen Tom Ripley (Matt Damon) op z'n dak, teneinde Dicky tot terugkeer naar huis te bewegen.

Matt Damon (links) is als Tom Ripley de ultieme buitenstaander, Jude Law (rechts) blijkt geknipt voor de rol van playboy Dicky Greenleaf.

De armlastige Ripley doet zich voor als een oudstudiegenoot en dringt geraffineerd binnen in Dicky's bestaan. Ook hij krijgt echter al snel de smaak van 'la dolce vita' te pakken en laat zijn opdracht voor wat het is. Groothartig gunt Dicky zijn nieuwe kennis een stuk van de taart en schenkt hem zijn vriendschap. Maar als hij zich meer en meer gaat storen aan Ripley's eeuwige aanwezigheid, wil hij van hem af.

Met die actie tekent hij zijn doodvonnis. Gekwetst en vastbesloten zijn nieuw verworven levensstijl te handhaven, gaat Tom Ripley over tot drastische maatregelen. Liever nep dan niemand, besluit hij. Hij maakt de identiteit van de jonge Greenleaf tot de zijne en komt daar, dankzij zijn talenten als manipulator, een heel eind mee weg. Al is het vaak maar op het nippertje.

'The Talented Mr. Ripley' begint wat traag, terwijl de film tegen het einde aan geloofwaardigheid inboet. De aandacht die Minghella besteedt aan Ripley's motivatie geeft aan het oorspronkelijke verhaal echter een interessante, nieuwe wending. Iedereen die zich wel een buitengesloten heeft gevoeld, wordt deze zijn aanpak uiteindelijk gedwongen tot sympathie voor deze berekenende moordenaar. Een mooie vondst die in de film uitstekend wordt uitgebuit.

Regie: Anthony Minghella.

Cast: Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Jude Law.