&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

PoŽtische reis in 'The Straight Story'

door Eric Koch

Tien jaar lang heeft Alvin Straight niet gesproken met zijn broer Lyle. Ooit waren de twee onafscheidelijk, maar het ene verkeerde woord haalde het andere aan en het werd stil. Maar als zijn dochter Rose bericht krijgt dat de oude Lyle een hartaanval heeft gehad, staat het besluit van de 73-jarige Alvin vast. Hij wil zijn broer opzoeken om het goed te maken, voor de dood hen definitief scheidt.

Alvin Straight op zijn grasmaaier op weg naar zijn zieke broer in 'The Straight Story'.

Dat Alvin zelf lichamelijk allesbehalve fit is, speelt geen rol. Net zomin als het gebrek aan vervoer van Iowa naar het verre Wisconsin. Zijn ouwe maaimachine doet 't nog en ondanks protesten van zijn dochter (Sissy Spacek) stouwt Alvin een aanhangwagentje vol met een voorraadje dieselolie, koffie, insectenverdelger, koffie en bierworstjes en gaat op weg. Al snel strandt zijn reis, maar als hij zijn grasmaaier heeft ingeruild voor een groter en sterker model zien we hem op zijn gemak richting Iowa tuffen.

Regisseur David Lynch leek niet de meest voor de hand liggende regisseur om de (waar gebeurde) tocht van de oude boer in beeld te brengen. Zijn verhalen spelen zich meestal af in de duistere krochten van de menselijke ziel, maar de geestelijk vader van barok verbeelde metafysische trips als 'Twin Peaks' en 'Blue Velvet' toont zich ook thuis in de eenvoudige, bijna tijdloze wereld van Alvin Straight. Hij laat de film in alle rust zij n eigen vorm krijgen en voelt zich met de imponerende hoofdrolspeler Richard Farnsworth een met het verglijdende landschap en de mensen die er al eeuwen wonen.

Zo groeit 'The Straight Story' via kleine, anekdotische momenten uit tot een poŽtisch en vertederend portret van een eigenzinnig man en van het leven op het Amerikaanse platteland.

Regie: David Lynch

Cast: Richard Farnsworth, Sissy Spacek