&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Hilarisch bioscoopdebuut 'South Park'

door Erik Koch

Terwijl de EO zijn bezorgde schare een computerchip aanreikt om het internet schoon te vegen, gaan pedagogen in 'South Park: Bigger, longer and uncut' nog een stapje verder.

Om de jeugd op het rechte pad te houden introduceren wetenschappelijke waakhonden een elektronisch apparaatje dat een schok toedient bij elke verbale ongerechtigheid. En omdat de jonge hoofdpersonen in 'South Park', zoals bekend uit de populaire tv-serie, ademen in vloeken loopt proefpersoon Cartman voortdurend schokkend door het beeld.

Een oorlog tussen de VS en Canada ontbrandt in 'South Park: Bigger, longer and uncut'.

Geen maatregel is echter ingrijpend genoeg om Kyle, Cartman, Stan en Kenny te muilkorven. Hun vuilbekkerij wordt nog eens gestimuleerd door hun stiekeme bezoekjes aan de films van het Canadese komische duo Terrance & Philip, de koningen van de onderbroekenlol. Een ouderlijke lobby om het scabreuze tweetal het zwijgen op te leggen, leidt tot een regelrechte oorlog met Canada. Vanuit de hel ziet de duivel, die een vurige relatie heeft met de inmiddels overleden dictator Saddam Hoessein, de ontwikkelingen tevreden aan. Op de geblakerde aarde denkt hij zijn heerschappij te kunnen vestigen.

Met een absurde logica volgen de ontwikkelingen elkaar op in het hilarische bioscoopdebuut van de kleine ondeugden van South Park. Hun vriendelijke ronde vormen en de koddige animatie vormen een aanstekelijk contrast met de subversieve humor die regisseur Trey Parker in een hoog tempo over het doek laat gaan.

Pareltjes van satirische liedjes verhogen de pret bij de kanonnade van plaagstootjes aan het adres van alles wat als politiek correct geldt. Niet voor tere zieltjes dus, maar verplichte kost voor de fans en een heerlijke kennismaking voor iedereen die de tv-serie nog niet kende.

Regie: Trey Parker