Shakespeare als Romeo

door Eric Koch

BERLIJN - Niets is zo inspirerend als het leven zelf. De liefde van Romeo voor Julia kwam recht uit het hart, toont 'Shakespeare in Love'. De nieuwe film van regisseur John Madden (die eerder een ontroerende historische liefde beschreef in 'Mrs. Brown') presenteert de befaamde toneelschrijver als verliefde jongeling. Joseph Fiennes is de vurige bard en Gwyneth Paltrow zijn lieftallige muze in Maddens romantische komedie, die met dertien Oscar-nominaties in de bagage enthousiast werd ontvangen op het festival van Berlijn.

Gwyneth Patrow in 'Shakespeare in Love'

Fantasie en werkelijkheid voeden elkaar in het sprankelende, ingenieuze scenario van de Amerikaanse scenarist Marc Norman en zijn Britse collega Tom Stoppard. Door zijn opdrachtgever (Geoffrey Rush) wordt Will Shakespeare onder druk gezet om met een stuk af te komen. Maar de pen van de schrijver is droog. Nieuwe inspiratie dient zich onverwacht aan in de knappe verschijning van Viola De Lesseps. Een probleem: ze is uitgehuwelijkt aan Lord Wessex (Colin Firth).

Maar de liefde laat zich niet dwingen. Als Will aan het balkon van zijn aanbedene hangt, herkennen we een scène uit het beroemde stuk dat hij nog zal schrijven. Een ander gegeven uit 'Shakespeare in love' werpt zijn schaduw vooruit naar diens komedie 'Twelfth Night'. Viola, die haar hart heeft verpand aan toneel in het algemeen en aan het werk van Shakespeare in het bijzonder, verkleedt zich (zonder dat haar aanbidder dat merkt) als jongeman om in een van zijn stukken mee te kunnen spelen. Eind zestiende eeuw was het nu eenmaal aan vrouwen verboden om op het toneel te staan.

Joseph Fiennes in één van de prachtige kostuums

Op de waardering voor zijn verhaal heeft scenarist Marc Norman tien jaar moeten wachten. Al in 1998 stonden de eerste lijnen op papier. "Met dank aan mijn oudste zoon", kijkt Norman glimlachend terug. "Mijn kinderen hadden gauw door dat de hagelslag op tafel te danken was aan het wat er uit mijn pen kwam. En dus kwamen ze regelmatig met ideeën en scenario's. Aanvankelijk vielen die in de sfeer van buitenaardse monsters die steden aanvielen, maar toen mijn oudste zoon in college een cursus Elizabethaans theater volgde, belde hij me op met het idee voor deze film."

Norman grijnst: "Dat ik 'm hartelijk dankte voor zijn bijdrage vond hij leuk, maar niet genoeg. Hij was pas tevreden toen ik 'n een dikke cheque stuurde." Ook zijn andere zoon leverde een belangrijke bijdrage. "Bij elke scenario komt er een stadium dat je er gaan gat meer in ziet. In die periode bleef hij me dwingen om samen te brainstormen over hoe het verder moest."

Over de visie van de makers van 'Shakespeare in love' zou de bard uit Stratford upon Avon waarschijnlijk zeer te spreken zijn geweest. De makers benaderen zijn persoon met humor en respect. John Madden: "Tal van elementen en personages uit het verhaal stammen uit de werkelijkheid, maar de combinatie is fictie. Over zijn tijd is veel meer bekend dan over Shakespeare zelf. Maar de figuur die wij laten zien, is de man die uit zijn stukken tevoorschijn komt. We tonen 'm niet als het borstbeeld dat veel mensen voor ogen hebben, maar als iemand die met volle teugen leefde en liefhad."

Regie: John Madden

Cast: Gwyneth Patrow, Joseph Fiennes, Geoffrey Rush, Judi Dench