&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

'The Mummy':
Verliefde hogepriester zint op wraak

door Erik Koch

Fortuinen of geen fortuinen, sommige schatkamers kunnen beter gesloten blijven. De Egyptenaren begroeven hun hooggeplaatste doden niet met blinkende eerbewijzen om ze later door op goud beluste avonturiers te laten kaalplukken. Geheime vertrekken of de een of andere vloek waren gebruikelijke middelen om ongenode gasten op een afstand te houden.

Maar aan dat soort ouderwetse voorzorgsmaatregelen hadden de verlichte piramiden-plunderaars van ruim twintig eeuwen later natuurlijk geen boodschap.

Na zijn affaire met de vrouw van de farao wordt hogepriester Imhotep (Arnold Vosloo) levend begraven in 'The Mummy'.

Het vreselijke gevolg van dergelijk goddeloos gedrag bleek al eens in 'Raiders of the lost arc' en voor wie de boodschap toen niet begrepen heeft, is er nu 'The Mummy'. Anders dan veel van zijn lotgenoten wil de titelfiguur uit de nieuwe versie van de Boris Karloff-klassieker wel degelijk worden gevonden. De man in windsels was ooit de machtige hogepriester van een farao. Hij deed het met de vrouw van zijn werkgever en de straf voor die overspelige relatie was wreed. Nadat zijn geliefde was doodgestoken werd de priester levend begraven, in een kist vol vraatzuchtige insecten.

Logisch dat de man niet in zijn beste humeur is, wanneer zijn sarcofaag door egyptologe Rachel Weisz en haar gids Brendan Fraser wordt geopend. De mummie laat geen tijd verloren gaan. Al snel vloeit het eerste bloed en elk dode maakt 'm sterker. Zaak dus om zijn moordzucht te stoppen, voordat hij met zijn snel groeiende schare zombies de macht over de wereld overneemt.

Zoals eerder Spielberg en Harrison Ford zochten regisseur Stephen Sommers en hoofdrolspeler Brendan Fraser hun inspiratie bij de exotische Hollywood-vertellingen uit de jaren dertig. Die sfeer roept 'The Mummy' verdienstelijk op, maar waar Spielberg c.s. met de atomen van hun voorbeelden een kernreactie teweeg brachten, blijft het ditmaal steken in een na-vertelling.

De indrukwekkende staaltjes van de hedendaagse effectenmachine kunnen niet altijd verbloemen dat humor en horror in 'The Mummy' wat moeizaam voegen.

Regie: Stephen Somers

Cast: Brendan Fraser, Rachel Weisz, Arnold Vosloo